Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Marius Bălaşa, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ, numărul foarte mare al unităţilor şcolare aflate în lucrări de modernizare şi reabilitare sau construcţie face imposibilă terminarea acestora în anul în curs.

Bălaşa a spus că numărul mare de şantiere din şcoli (peste 60) nu va împiedica începerea la timp a cursurilor în toate şcolile şi nu va afecta în vreun fel procesul de învăţământ deoarece nu se desfăşoară cursuri acolo unde unde sunt lucrări de construcţii neterminate.

Anul acesta, potrivit şefului ISJ, vor mai fi terminate cel mult 15 dintre investiţii în reabilitarea şi modernizarea unor clădiri de şcoală, fondurile – aproximativ 400 milioane lei -, urmând să fie alocate de Guvern.

„Problema şantierelor rămâne deschisă pentru că sunt prea multe proiecte începute şi nefinalizate, majoritatea având efectuate mai puţin de 50 la sută din lucrări. În anii precedenţi au fost făcute investiţii nu prea calculate. Mulţi bani investiţi şi mult prea multe şantiere. Primarii au făcut megaproiecte, de zeci de miliarde lei vechi, de la firul de iarbă şi până la acoperiş fără a avea acoperire în credite bugetare. Au făcut licitaţii, au început lucrările, au cheltuit puţinii bani pe care i-au avut la început şi acum am ajuns la peste 60 de şantiere. Vor veni bani dar numai pentru lucrările terminate şi neachitate şi pentru cele aproape de terminare, efectuate în proporţie de cel puţin 90 la sută”, a explicat reprezentantul ISJ Olt. În judeţul Olt, în ultimii trei ani, numărul clădirilor de şcoală aflate în şantier la început de an de învăţământ a fost mai mare de 70 şi sunt clădiri la care în 2009 şi 2010 nu s-a mai lucrat deloc din lipsa fondurilor. AGERPRES