scoala_centrala.jpgLucrarile de reabilitare si consolidare a Scolii Centrale din Bucuresti vor incepe in luna februarie a anului viitor, dupa ce va fi organizata licitatia, la sfarsitul anului 2008, a anuntat directorul Directiei Investitii din Primaria Capitalei, Bogdan Hreaca.

Potrivit acestuia, lucrarile au ca termen de finalizare luna aprilie 2010. „Nu va pot spune de ce nu au demarat lucrarile in ultimii patru ani pentru ca noi am venit acum la Primarie. Mai mult decat ce s-a facut pana acum, de cand suntem in Primarie, nu se putea face”, a afirmat Hreaca.

El a precizat ca pentru proiectul Scoala Centrala vor fi alocati 4,4 milioane de euro cu posibilitatea de suplinire a sumei de bani in cazul in care va fi nevoie pentru a nu exista intreruperi la lucrarile de consolidare si renovare. „Sansele de a avea probleme pe programele incheiate in urma licitatiilor sunt foarte mici intrucat caietele de sarcini au fost facute in asa fel ca cei care castiga sa poata duce la capat lucrarea”, a explicat reprezentantul Primariei.

Bogdan Hreaca a tinut sa precizeze ca, intr-un an si jumatate, vor fi finalizate lucrarile la 70 de scoli, lucrari care nici nu au inceput inca. In ceea ce priveste lucrarile de reabilitare si consolidare a scolilor cuprinse in programul Bancii Europene de Investitie, Hreaca a subliniat ca, in cazul in care firmele care au contractat aceste lucrari nu isi vor face treaba, contractele vor fi reziliate.

Pe de alta parte, Edmond Niculusca, elev in clasa a XII-a, initiatorul protestului de solicitare a renovarii si consolidarii Scolii Centrale, a anuntat ca deja au fost stranse peste 1.000 de semnaturi din partea parintilor, elevilor, profesorilor, a fostilor elevi, de sustinere a inceperii lucrarilor la unitatea de invatamant. „Ii vom trimite o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu prin care ii vom solicita sa intervina in favoarea noastra. Daca nici in acest caz nu se va face nimic, vom protesta in centrul Capitalei”, a afirmat elevul.

Elevii Scolii Centrale au afisat, in interiorul scolii si pe gardurile acesteia, pancarte pe care scria „Educatia europeana in conditii dezolante!”, „Opriti ruinarea patrimoniului national!”, „Daca voi nu vorbiti, noi strigam”, „Indiferenta ucide cultura”. Scoala Centrala nu a fost niciodata consolidata de la construirea ei. Ultima restaurare a fost facuta in 1977. Scoala este construita in anul 1890 si este cladire de patrimoniu de tip A.