scoala centrala (1).jpgLucrările de reabilitare ale Şcolii Centrale din Bucureşti, cuprinsă într-un program cofinanţat de BEI, vor fi finalizate în aproximativ şase luni, a dat asigurări, miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Aflat într-o vizită la această unitate de învăţământ, edilul Capitalei a susţinut că termenul de finalizare a lucrărilor va fi respectat, chiar dacă a existat o problemă legată de amplasamentul sălii de sport din curtea şcolii, care l-ar fi nemulţumit pe proprietarul din vecinătate, respectiv pe omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Sorin Oprescu a precizat că, deşi există o hotărâre judecătorească prin care este anulată autorizaţia de construcţie a sălii de sport pe motiv de limită de proprietate, aceasta va fi totuşi ridicată, dar pe un alt loc. În acest context, Primăria Capitalei urmează să solicite despăgubiri, cuprinse între 250.000 şi 300.000 de euro, pentru reproiectarea şi mutarea amplasamentului sălii de sport. Şcoala Centrală a fost declarată monument istoric a intrat de anul trecut în circuitul turistic bucureştean.


Instituţie de învăţământ preuniversitar, Şcoala Centrală a funcţionat de-a lungul vremii sub mai multe denumiri (între care şi Pensionatul Domnesc de Fete). Iniţial, Şcoala Centrală a fost instituţia dedicată educaţiei fetelor aparţinând elitei bucureştene. Ea a fost construită printr-o rezoluţie a lui Barbu Ştirbey, în 1851, arhitectura clădirii fiind realizată de Ion Mincu. Tot miercuri, primarul general al Capitalei a vizitat Şcoala Generală 31 din cartierul Lacul Tei, prilej cu care directorul instituţiei i-a prezentat stadiul actual al lucrărilor de reabilitare şi amenajare, menţionând că la subsolul clădirii s-au constatat infiltraţii, iar podul şcolii prezintă o serie de probleme, care nu au fost prinse în proiectul de amenajare. Constructorul şi-a luat angajamentul să remedieze aceste probleme.

Potrivit Primăriei Capitalei, în programul de reabilitare a instituţiilor de învăţământ, cofinanţat de BEI, sunt cuprinse 102 şcoli. Se estimează ca noul an şcolar 2010 – 2011 să înceapă, la 15 septembrie, cu un număr de 40 de instituţii de învăţământ complet reabilitate şi modernizate, iar până la sfârşitul anului în curs să crească la 50. Dintre cele 102 şcoli aflate în program, există 11 ale căror contracte au fost reziliate şi pentru care trebuie identificate soluţiile legale cât mai potrivite pentru reluarea lucrărilor. AGERPRES