scoala_fatada.jpgMai mult de jumatate din unitatile de invatamant din Alba, toate din mediul rural, nu detin autorizatie sanitara de functionare din cauza lipsei retelelor de distributie de apa potabila si a imposibilitatii asigurarii grupurilor sanitare cu apa curenta.

Din cele 627 de unitati scolare din judet, doar 287 sunt autorizate sanitar, iar 5 sunt in curs de autorizare, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Alba. In cele 292 de scoli invata 85% din totalul elevilor din judet. In acest an au fost efectuate reparatii capitale la doua unitati, iar 30 au fost cuprinse intr-un program de reabilitare.

La peste jumatate din acestea, lucrarile nu au fost finalizate din cauza lipsei de finantare. Majoritatea unitatilor de invatamant sunt alimentate cu combustibil, dar exista si 259 de scoli care detin centrale termice sau electrice. Au fost introduse utilitati la sase obiective, dar numai la doua au fost finalizate lucrarile, restul urmand a fi terminate in functie de asigurarea finantarii lor.

Conducerea ISJ Alba sustine ca nefinalizarea lucrarilor de reabilitare sau asigurare cu utilitati nu impiedica inceperea in bune conditii a noului an scolar. In ceea ce priveste masurile de asigurare a securitatii scolilor, 75 sunt dotate cu camere video sau sisteme de alarme, 93 au paznici, 111 au personal propriu, 211 nu au asigurata paza si securitatea, iar 26 de unitati din mediul rural nu sunt imprejmuite.