univ craiova.jpgUniversitatea din Craiova s-a confruntat, anul trecut, cu mai multe cazuri de plagiat. Cadre didactice au fost acuzate de plagiat de colegi de breaslă din Hong Kong şi Turcia, după cum relevă raportul de activitate al Comisiei de etică a instituţiei de învăţământ superior pentru perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011, postat pe site-ul universităţii.

Primul caz de plagiat a fost cel al unui cadru didactic de la Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială, acuzat de patru profesori din Hong Kong că ar fi plagiat o lucrare publicată în prestigioasa IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation, pe care a publicat-o, cu exact acelaşi titlu, în revista „Metalurgia”. Comisia de etică a constatat plagiatul în proporţie de sută la sută, diferenţele între referinţele bibliografice fiind minime, textul, formulele, figurile, tabelele şi graficele fiind identice.


Cadrul didactic nu a fost sancţionat pentru că a demisionat în decembrie. Un al doilea caz de plagiat care s-a aflat în atenţia Comisiei de etică a fost cel al unui conferenţiar de la aceeaşi facultate, sesizarea venind de la conducerea Facultăţii de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială.


Potrivit raportului Comisiei, plagiatul a fost certificat drept „major, conştient, repetat şi sistematic”, membrii comisiei propunând îndepărtarea din corpul didactic a conferenţiarului universitar. În cel de-al treilea caz de plagiat au fost implicate trei cadre didactice de la Facultatea de Mecanică, situaţia aflându-se în atenţia Comisiei de etică după ce un profesor de la Universitatea Gazi din Turcia, preşedinte al Societăţii turce de Tehnologia Sudurii, a trimis un email în acest sens. Raportul Comisiei de etică menţionează că „simpla comparare a textelor a arătat că plagiatul este indubitabil” şi că unul dintre profesorii acuzaţi şi-a recunoscut fapta şi i-a transmis scuze profesorului turc. AGERPRES