Mai multe organizaţii neguvernamentale i-au solicitat primului ministru, Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă, ”câteva” clarificări referitoare la programul de guvernare în domeniul educaţiei.

Organizaţiile semnatare îi cer premierului să exprime poziţia Guvernului faţă de Pactul Naţional pentru Educaţie şi dacă îşi asumă conţinutul acestuia ca linie directoare pentru dezvoltarea educaţiei în România.

„Considerăm că Pactul este un cadru potrivit pentru dezvoltarea educaţiei în România în anii următori şi că Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, fără a fi perfectă, implementează în bună măsură principiile Pactului. Tocmai din această perspectivă am citit cu îngrijorare programul de guvernare pe care l-aţi propus Parlamentului. În secţiunea despre educaţie nu există o asumare a Pactului Naţional, deşi acesta a fost unanim semnat deopotrivă de partide politice şi organizaţii ale societăţii civile”, susţin semnatarii scrisorii.

Mai mult aceştia spun că programul de guvernare face referire la ”finalizarea procedurilor parlamentare pentru Codul Educaţiei” şi atrag atenţia că programul de guvernare foloseşte ”este un enunţ ambiguu, dar care face referire la numele informal al unei iniţiative legislative privind educaţia naţională, care doar în mică măsură respecta prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie”.

Totodată semnatarii scrisorii îi cer premierului să se pronunţe în cazul în care se intenţionează adoptarea unei noi legi a educaţiei, făcând referire la ”cea propusă anterior Parlamentului”.

Printre semnatarii scrisorii deschise adresate primului ministru Victor Ponta se află Fundaţia Soros România, Centrul Educaţia 2000+, Asociaţia Komunitas, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Step by Step pentru Educatie şi Dezvoltare Profesională, Expert Forum, Fundaţia Dinu Patriciu, Fundaţia Noi Orizonturi, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia Româno-Americană, Societatea de Ştiinţe Matematice din România. AGERPRES