scoala daramata.jpgPeste 1.500 de elevi din judeţul Vaslui îşi desfăşoară cursurile în clădiri a căror rezistenţă este grav afectată atât de vechimea construcţiilor, cât şi de cutremure, majoritatea fiind grădiniţe sau instituţii de învăţământ de ciclu primar.

Potrivit unei situaţii întocmite de oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, 25 de şcoli din judeţ prezintă risc seismic ridicat, majoritatea fiind clădiri cu pereţi fisuraţi şi tavane în pericol de prăbuşire.

Toate construcţiile se află în mediul rural, au o vechime de peste jumătate de secol şi sunt construite din chirpici sau vălătuci, multe fără structură de rezistenţă, aşa cum prevăd normativele. Situaţia cea mai gravă este în comuna Ivăneşti, acolo unde elevii învaţă sub ruina unei clădiri dărâmate pe jumătate, unde copacii cresc prin duşumea, iar atunci când plouă apa se scurge prin tavan şi se formează bălţi în clasă şi pe holuri.


„Într-adevăr, există şcoli în care, în cazul unui cutremur mai mare, pot fi consecinţe pe care nu ni le dorim. Normal ar fi ca toţi elevii să înveţe în siguranţă, dar lipsa banilor pentru consolidarea sau construirea unor şcoli noi este o mare problemă. Până la urmă, responsabilitatea este a autorităţilor locale, cele care au în proprietate toate aceste unităţi de învăţământ”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Mihaela Cososchi, inspector general ISJ Vaslui. Pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ din judeţul Vaslui este necesară suma de 350 de milioane de lei, în condiţiile în care 203 şcoli se află deja în construcţie sau reabilitare. AGERPRES