Majoritatea elevilor din Sălaj participanţi la fazele naţionale şi internaţionale a olimpiadelor şcolare din anul şcolar precedent sunt pregătiţi la Centrul de excelenţă Zalău, care îşi arată astfel eficienţa în chiar primul an de la înfiinţare.

Centrul de excelenţă găzduit de Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău a fost înfiinţat în noiembrie 2014, aici studiind, în afara orelor de curs aferente programei şcolare, 350 de elevi de gimnaziu şi liceu, la materii precum matematică, chimie, limba română, limba maghiară şi informatică, fizică şi biologie.
Potrivit datelor prezentate de Ioana Tuduce, directorul Centrului de excelenţă, miercuri, la bilanţul învăţământului din Sălaj în anul şcolar 2014-2015, două treimi din elevii olimpici ai judeţului la materiile menţionate se pregătesc la acest centru.

„Au existat 48 de elevi ai Centrului de excelenţă din numărul total de 67 de participanţi la etapele naţionale pentru disciplinele care au activităţi de pregătire în centru. Astfel, procentul de participare în etapă naţională a fost de 75%. Nouă elevi din judeţul Sălaj, toţi elevi ai centrului, au fost calificaţi la etapele internaţionale ale olimpiadelor şcolare. Numărul premiilor obţinute în acest an la etapele naţionale şi internaţionale este în creştere semnificativă faţă de anul trecut. Semnificative sunt rezultatele de la limba şi literatura română, informatică, fizică şi limba maghiară şi putem să ne mândrim că toţi beneficiarii bursei Meritul Olimpic Internaţional, cinci la număr pentru judeţul Sălaj, pentru anul şcolar 2014-2915 sunt elevi ai Centrului de excelenţă”, a precizat Ioana Tuduce.

Centrul de excelenţă de la Zalău a fost înfiinţat la finalul anului trecut, printr-o hotărâre a Consiliului Local, municipalitatea fiind cea care îl finanţează. În cadrul Centrului se pregătesc 138 elevi de gimnaziu şi 192 elevi de liceu, organizaţi în 31 de grupe. AGERPRES