eleva.jpgMajoritatea unităţilor de învăţământ din Sălaj şi-au depăşit bugetele calculate conform costului standard per elev, unele dintre ele chiar cu 100%, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gheorghe Bancea, cerând luni primarilor şi directorilor de şcoli o analiză mai atentă a costurilor, pentru realizarea de economii în perspectiva bugetului pentru 2014.

Conform unei statistici realizate de ISJ Sălaj, dintr-un total de 104 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, doar 12 se încadrează în bugetul calculat costul standard pe elev, alte 13 şcoli înregistrând depăşiri ale bugetului de 1-5%.

„Sunt în schimb câteva unităţi de învăţământ care au depăşiri de peste 100%, ceea ce nu este normal. Sigur sunt câteva anomalii acolo şi ele trebuie revizuite. Trebuie analizată cu mare, mare atenţie situaţia”, a precizat inspectorul şef al ISJ Sălaj.

Gheorghe Bancea a dat exemplul şcolii gimnaziale din localitatea Cristolţ, cu o depăşire de 123% şi a celei din Zalha, cu 111%. Şeful IŞJ a menţionat că pentru scăderea costurilor ar trebui analizate, în unele cazuri, indemnizaţiile de conducere ale unor angajaţi sau comasarea şcolilor cu elevi puţini şi transportul acestora cu microbuzele şcolare la şcoli cu număr mai mare de elevi. „Noi n-o să vă dăm sugestii ce să faceţi. Fiecare director de unitate de învăţământ trebuie să-şi analizeze situaţia, să acorde aceste indemnizaţii dacă se încadrează în bugetul alocat. (…) Vă asumaţi răspunderea, atât directorii, cât şi primarii şi consiliile locale. Am considerat oportună această întâlnire pentru a analiza fiecare primar în parte şi director, deopotrivă, cu maximă atenţie, situaţia unităţilor de învăţământ de pe raza teritorială de care răspundeţi. Dacă veţi merge acasă şi veţi face o analiză mai clară, fără să afectaţi oameni şi posturile oamenilor, eu zic că mai putem avea o economie”, a conchis inspectorul general.
Prezent la întâlnirea de luni, subprefectul Lucian Băican a precizat că Sălajul este pe locul III la nivel naţional privind depăşirea bugetelor pentru şcoli, context în care a cerut la rândul său celor prezenţi găsirea unor soluţii pentru încadrarea în bugetele calculate conform costului standard per elev. Unii primari de comune din Sălaj au replicat cerând majorarea costului standard pe elev sau redirecţionarea către învăţământ a unor sume care sunt alocate în prezent domeniului asistenţei sociale. AGERPRES