studenti_dezbatere.jpgMajoritatea universităţilor nu şi-au îndeplinit obligaţia de a implementa Statutul Naţional al Studenţilor, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Mihai Dragoş. În opinia studenţilor de la ANOSR, recunoaşterea şi respectarea drepturilor studenţilor prevăzute în statut ar trebui să fie o prioritate pentru orice universitate din România.

„Putem observa astăzi, după mai bine de jumătate de an de la adoptarea Statutului Studentului, că o mare parte a studenţilor din România încă nu beneficiază de drepturile pe care acest document le garantează. În urma Raportului Naţional de Implementare a Statutului Studentului am putut observa că în momentul actual doar de 9 dintre cele 20 de universităţi din care am cules date au adoptat un Statut al Studentului, respectând prevederile cadrului naţional şi adaptându-l specificului universităţii respective. Suntem îngrijoraţi de modul în care drepturile studenţilor sunt tratate de către universităţi, care prin întârzierea adoptării Statutului Studentului privează studenţii de o serie de drepturi pe prevăzute în cadrul legislativ naţional”, a declarat liderul ANOSR.

Potrivit acestuia, în majoritatea universităţilor (11 din 20), statutul universitar al studentului nu a fost adoptat şi nu a fost implementat cu adevărat şi promovat de către universităţi, în multe universităţi percepându-se taxe ilegale, iar evaluarea studenţilor se face încă, adesea, „arbitrar”, fără publicarea baremului şi fără respectarea drepturilor studenţilor legate de contestarea notelor.

Totodată, ANOSR consideră că la nivelul universităţilor încă nu au fost adoptate decizii/regulamente/hotărâri care să faciliteze şi reglementeze clar anumite drepturi ale studenţilor (modalitatea de a depune contestaţia, modalitatea organizaţiilor studenţeşti de a accesa spaţiile universitare, de a primi credite ECTS pentru voluntariat), în universităţi încă există ingerinţe din partea conducerii în alegerea studenţilor reprezentaţi cu scopul de a le influenţa, organizaţiile studenţeşti încă au probleme în implicarea ca parteneri reali în cadrul deciziilor luate în universitate, acestea deseori nu sunt consultate de conducere în aspecte ce ţin de studenţi, deşi îşi doresc acest lucru şi au acest drept conform Statutului.

Preşedintele ANOSR a cerut în cadrul conferinţei de presă emiterea de către Ministrul Educaţiei a unei note prin care să solicite universităţilor adoptarea de urgenţă a Statutului Universitar al Studentului, sancţionarea universităţilor care nu îl adoptă, soluţionarea plângerilor şi contestaţiilor făcute de studenţi şi organizaţii studenţeşti pe baza Statutului Studentului şi evitarea oricărei muşamalizări sau minimizări a problemelor acestora.

Alte solicitări ale ANOSR se referă la creşterea bugetului alocat educaţiei pentru a putea acoperi drepturile sociale garantate, crearea de proceduri prin care studenţii să poată sesiza şi să li se răspundă la orice sesizare depusă în universităţi pe baza drepturilor prevăzute în Statut, accentuarea importanţei reprezentării studenţilor prin consultarea reală şi în cadrul structurilor cu influenţă decizională sau executivă a studenţilor şi organizaţiilor studenţeşti.

Mihai Dragoş a mai spus că ANOSR doreşte promovarea statutului studentului, atât cel de la nivel naţional, cât şi universitar în rândul studenţilor prin diverse modalităţi de către universitate/organizaţii (publicarea pe site, acordarea ghidului studentului etc). În opinia sa, studenţii de la ANOSR vor sesizarea comisiilor de etică de la nivel de universitate şi CEMU/MECTS de la nivel naţional în cazul în care drepturile studenţilor sunt în continuare încălcate.

O altă nemulţumire a studenţilor se referă la faptul că în 15 universităţi bursele sociale nu reuşesc să acopere nici măcar un minimum al costurilor de cazare şi masă pentru un student, încălcând astfel prevederile Statutului Studentului şi ale Legii Educaţiei Naţionale. Raportul lansat vineri de către ANOSR a fost făcut în urma unui sondaj la care au participat organizaţiile studenţeşti din mai multe universităţi din ţară. AGERPRES