goldis_vasile.jpgUniversitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad organizează în această perioadă ample manifestări ştiinţifice dedicate marelui patriot român Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii care îi poartă numele, sub genericul „Vasile Goldiş – 150 de ani de la naştere”.

Manifestările dedicate lui Vasile Goldiş au debutat în seara zilei de 12 octombrie 2012, la Palatul Cultural, unde Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a organizat, în parteneriat cu Filarmonica din Arad, un concert omagial – Vasile Goldiş. Subliniem că, pe data de 12 noiembrie, în care în urmă cu 150 de ani, conform calendarului vechi, s-a născut Vasile Goldiş.

În comunicarea ştiinţifică – „Contribuţia lui Vasile Goldiş la dezvoltarea învăţământului superior românesc”, prezentată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, în Aula Academiei Române, în data de 23 octombrie 2012, cu ocazia Adunării Generale şi a Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice, a Comitetului Român pentru Istoria Ştiinţei şi Tehnicii – Divizia de Istoria Ştiinţei din cadrul Academiei Române, se subliniază că „…Vasile Goldiş este cel care a militant pentru drepturile românilor aflaţi sub stăpânire străină, fiind sufletul acţiunilor legate de Unirea de la 1 Decembrie 1918. Vasile Goldiş a fost o personalitate marcantă a învăţământului românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, iar în calitate de reprezentant al românilor în Parlamentul maghiar a cerut, în decembrie 1906, înfiinţarea unei Universităţi, în limba română, la Arad…”.

„…Dorinţa lui Vasile Goldiş ca Aradul să devină un centru universitar, oraş al culturii şi centru economic european, a devenit o realitate. Astăzi, după peste două decenii de existenţă, Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad a intrat din plin pe ruta a ceea ce se numeşte în literatura internaţională „Noua Universitate”, o universitate cu desăvârşire deschisă la bază şi care să fie cât mai selectivă la vârf, cu toate implicaţiile care rezultă de aici, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială pusă în slujba comunităţii arădene, care respectă principiul patronului nostru spiritual: Prin noi înşine. Cu prilejul comemorării a 150 de ani de la naşterea lui Vasile Goldiş, Comunitatea academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad aduce un profund omagiu patronului său spiritual, pentru ale cărui merite excepţionale, în anul 1919, avea să devină Membru al Academiei Române”, a încheiat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” prezentarea ştiinţifică de la Academia Română.

Conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat că: „personalitatea lui Goldiş a fi evocată, în următoarele zile, în cadrul diferitelor manifestări organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului, Primăria Municipiului Arad, în parteneriat CJA şi Prefectura Arad”. Aceste manifestări au loc în perioada 15-17 noiembrie, fiind organizată o sesiune plenară „VASILE GOLDIŞ 150”, având ca şi preocupare în primul rând personalitatea lui Vasile Goldiş şi a generaţiei sale. UVVG va organiza o sesiune ştiinţifică internaţională omagială la Teatrul „Ioan Slavici” din Arad şi Aula Magna „Ştefan Cicio Pop”, unde vor participa invitaţi din ţară şi străinătate, din renumite centre universitare, printre care Cluj, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti. O serie întreagă de profesori universitari şi cercetători vor evoca personalitatea lui Vasile Goldiş şi momentul Unirii de la 1 decembrie 1918.

Programul manifestărilor ştiinţifice cuprinde şi lansări de carte, reeditări ale unor lucrări ce au o importanţă deosebită pentru epoca Marii Uniri. Un exemplu ar fi reeditarea ziarului Românul, mai precis exemplarul care pregătea momentul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

De asemenea, o delegaţie a Universităţii arădene, condusă de Preşedintele Universităţii, Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, va participa, în data de 28 noiembrie 2012, în Aula Magna a Academiei Române, la o sesiune ştiinţifică dedicată personalităţii lui Vasile Goldiş organizată de Academia Română în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Cu acest prilej, la editura Academiei Române, va fi lansat un volum omagial dedicat lui Vasile Goldiş, care este coordonat de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.