“Manifestul pentru Dreptul la Educaţie”, lansat de Organizația Salvaţi Copiii

salvati copii.jpg“Manifestul pentru Dreptul la Educaţie”, prin care sunt propuse zece priorităţi pentru schimbarea sistemului educaţional, a fost lansat vineri de Organizaţia Salvaţi Copiii.

“Salvaţi Copiii lansează astăzi un manifest pentru dreptul la educaţie şi invităm pe toţi cei care cred că educaţia trebuie să fie o prioritate pentru Parlamentul României, pentru Guvern, să-l semneze. (…) De ce cerem asta? Pentru că noi considerăm că este un moment critic acum, e o acutizare a problemelor din sistemul educaţional. Acest lucru este agravat de sărăcia în care se află mulţi copii, aproape 48% dintre copii trăiesc la risc de sărăcie şi în sărăcie în România, şi lucrurile acestea fac ca prezentul şi viitorul să nu sune foarte bine”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Potrivit acesteia, România are un procent de alocare pentru învăţământ foarte scăzut, precizând că îşi doreşte ca mesajul “să ajungă la cât mai mulţi oameni care să sprijine acest demers”, pentru a le readuce aminte autorităţilor obligaţiile pe care le au. “Trebuie să ne mobilizăm, este nevoie de un feedback pe care noi toţi, societatea, trebuie să-l dea autorităţilor pentru că, dacă nu se investeşte acum, copiii nu vor avea şansa unui job mai bun, a unui salariu bun şi a unei independenţe financiare”, a mai spus aceasta.

Prezentatorul Andi Moisescu, ambasador al cauzelor Salvaţi Copiii, a afirmat că acest manifest se doreşte a fi un apel către autorităţi pentru ca “educaţia să devină cu adevărat o prioritate în România”. “Îmi doresc să trăiesc într-o ţară în care copiii au dreptul la educaţie şi în care viitorul este asigurat, pentru că, dacă ei nu au acces la educaţie, cu siguranţă viitorul nu va fi creat şi nu va avea parte de copii cu foarte multă educaţie”, a spus şi Andreea Raicu.

Cele zece priorităţi ale ”Manifestului pentru Dreptul la Educaţie” sunt: utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi transparenţă în folosirea banilor publici; asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii; îmbunătăţirea calităţii educaţiei; curriculum modern, actualizat ştiinţific şi bazat pe cercetări şi bune practici privind educaţia copiilor; incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi; adoptarea şi implementarea Strategiei naţionale şi a planului de acţiune privind educaţia timpurie; introducerea educaţiei interculturale şi a educaţiei pentru toleranţă şi eliminarea discriminării şi, totodată, introducerea unor sisteme de prevenire şi eliminare a violenţei în şcoli; participarea copiilor în procesul decizional al şcolilor; asigurarea serviciilor de consiliere prin creşterea numărului de consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i revină maxim 300 de lei; consolidarea cooperării între sectorul public şi organizaţiile neguvernamentale.

Manifestul poate fi găsit pe site-ul http://petitieonline.com/manifest_pentru_dreptul_la_educaţie. În perioada următoare, voluntarii Salvaţi Copiii vor merge în vizită la diferite companii pentru a facilita accesul angajaţilor la semnarea petiţiei şi susţinerea manifestului.

Acest demers este susţinut şi de toţi designerii implicaţi în crearea brazilor de Crăciun care vor fi licitaţi în cadrul Festivalului Brazilor de Crăciun.

Documentul, însoţit de semnături, va fi trimis Ministerului Educaţiei, dar şi celor două comisii parlamentare pentru educaţie din Parlament, a mai spus Gabriela Alexandrescu. AGERPRES