Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB), Marian Banu, doreşte ca unităţile de învăţământ să-şi prezinte pe site situaţia legată de starea clădirilor în care funcţionează.

„Aş dori ca fiecare clădire a unei unităţi de învăţământ să fie însoţită de o fişă tehnică în care să fie menţionate foarte clar starea instalaţiilor electrice, de gaze şi a altor instalaţii de alimentare şi aşa mai departe. De asemenea, să vedem când s-au făcut intervenţiile de reparaţii şi de reabilitări şi aş dori să vedem clar pe fiecare unitate de învăţământ unde e responsabilitatea că nu avem autorizarea de funcţionare ISU, dacă e responsabilitatea directorului, dacă e o responsabilitate a unei alte autorităţi care răspunde de acest lucru (…). Eu doresc ca fiecare unitate de învăţământ să-şi prezinte pe site-ul său (…) care e situaţia legată de starea clădirii, a instalaţiilor, mobilierului şi datele care asigură siguranţa copiilor. Trebuie să spunem foarte clar ce probleme avem, ele trebuie sintetizate într-un raport pe care putem să-l prezentam apoi ministerului sau celor interesaţi”, a spus Banu, cu prilejul unei dezbateri.

Banu doreşte ca în toate şcolile din Bucureşti să fie instalate camere de monitorizare video în interior, dar mai ales în exterior. „Am dori foarte mult ca aspectele de hidranţi, aparatura tehnică de prevenire a incendiilor să fie în stare perfectă”, a adăugat Banu.

El a anunţat că, începând cu noul an şcolar, se vor face controale şi monitorizări privind modul cum se organizează în unităţile de învăţământ exerciţiile de evacuare în caz de cutremur sau incendiu.

Potrivit acestuia, în Bucureşti sunt 420 de şcoli în învăţământul de stat – fiind vorba despre aproximativ 900 de clădiri, aproximativ 220 de şcoli particulare, populaţia şcolară fiind de circa 270.000 de elevi. El a arătat că 100 de şcoli au fost reabilitate prin programul BEI.

El a spus că în Bucureşti aproximativ 40 de unităţi de învăţământ au autorizaţie de securitate la incendiu, conform datelor din „Starea învăţământului” pentru anul şcolar trecut. Conform acestuia, aproximativ 40 – 43% dintre unităţile de învăţământ nu au nevoie de autorizare conform actualei legislaţii ISU, pentru că ele sunt construite înainte de 1992 şi nu au suferit modificări la instalaţia electrică sau de construcţie.

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, a precizat că a organizat dezbaterea „Siguranţa Copiilor în Şcoli şi Spaţii Publice”, împreună cu Federaţia Asociaţiilor de Părinţi, ca urmare a incendiilor din mai care au cuprins trei şcoli din ţară. „Dacă mai adaug şi două spitale, unul în Iaşi, la sfârşitul lui aprilie, şi unul la Curtea de Argeş, la începutul lunii mai, ne dăm seama că un Colectiv s-ar putea repeta oricând”, a adăugat Iancu. AGERPRES