Liberalul Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, le cere responsabililor din Ministerul Educaţiei să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanţare necesare participării elevilor la competiţii internaţionale, precum şi o situaţie generală a contribuţiei MEN la toate aceste participări internaţionale.

Pirtea susţine că actuala guvernare „neglijează susţinerea tinerilor talentaţi”, după ce un elev de liceu timişorean, calificat în finala competiţiei „Zero Robotics”, organizată de NASA, la finalul acestei luni, a fost obligat să caute sponsorizări private pentru a-şi plăti deplasarea.

Marilen Pirtea spune că în vara anului trecut a sesizat public Ministerul Educaţiei că este nefirească absenţa măsurilor de susţinere a tinerilor care performează şi se califică în etapele finale ale competiţiilor internaţionale. La acea vreme era vorba despre un elev din Suceava, care „nu a beneficiat de susţinerea ministerului pentru a participa la două olimpiade internaţionale – Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China”, după cum arată liberalul.

„Acum a intrat în atenţia publică un caz similar, de această dată de la Liceul ‘Grigore Moisil’ din Timişoara. Elevul Sebastian Maleş, din clasa a XII-a, s-a calificat în finala competiţiei ‘Zero Robotics’, organizată de NASA în SUA, la finalul acestei luni. Este pentru al treilea an consecutiv când elevii acestui liceu prestigios se califică în finala competiţiei internaţionale organizate de NASA, alături de Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate universităţi ale lumii. Cum Ministerul Educaţiei Naţionale nu a prevăzut proceduri pentru finanţarea cheltuielilor impuse de participarea la astfel de concursuri, tinerii timişoreni talentaţi se orientează doar către fonduri obţinute din donaţii, deşi suma necesară, de 15.000 de euro, nu este deloc neglijabilă”, afirmă Pirtea.

În acest context, el solicită din nou responsabililor MEN să prezinte public un raport pentru anul 2018, cuprinzând toate solicitările de finanţare necesare participării elevilor la competiţii internaţionale, precum şi o situaţie generală a contribuţiei ministerului la toate aceste participări internaţionale.

„De asemenea, aşteptăm cu interes şi o propunere publică prin care MEN să îşi asume o procedură de finanţare a participării elevilor români la competiţii internaţionale de prestigiu, de toate categoriile, astfel încât să fie evitate în viitor situaţiile critice care conduc la dezavantajarea unora dintre elevii cei mai merituoşi”, conchide liberalul Marilen Pirtea. AGERPRES