Marş al elevilor din Oraviţa împotriva tutunului şi a drogurilor

tigara_rupta.jpgZiua Naţională fără Tutun a fost marcată, joi, la Oraviţa, printr-o serie de sesiuni de informare în rândul elevilor, dar şi printr-un marş împotriva tutunului şi al drogurilor la care au participat aproximativ 300 de tineri, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi.

‘Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Caraş-Severin a realizat, de Ziua Naţională fără Tutun, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familie şi comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber, de formare de abilităţi în scopul creşterii factorilor de protecţie şi scăderii influenţei factorilor de risc’, a declarat, pentru AGERPRES, inspector principal de poliţie Sorin Andriţoi, coordonator CPECA în Caraş-Severin.

Evenimentul a debutat joi dimineaţa la Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea’ din Oraviţa, unde au avut loc sesiuni de informare şi conştientizare cu privire la riscurile consumului de tutun şi droguri, activităţi la care au participat elevi din cadrul celor trei unităţi şcolare. La aceste sesiuni au susţinut prezentări inclusiv voluntarii antidrog, instruiţi în această vară, de către CPECA din judeţ.

A urmat, mai apoi, un marş antitutun, cu plecare de la Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea’ din Oraviţa până în Zona Gării, activitate la care au participat aproximativ 300 de elevi de gimnaziu şi liceu, însoţiţi cadre didactice şi părinţi. Cu această ocazie, în Zona Gării din Oraviţa a fost amenajat un punct de informare, unde voluntari antidrog, împreună cu specialistul CPECA în Caraş-Severin, au oferit informaţii şi au distribuit materiale informative antidrog cu mesajul ‘Ajută-mă să cresc!’.
‘M-am bucurat să văd că, în ciuda vremii mai puţin favorabile, copiii au participat într-un număr mare la marş. Au strigat lozinci, au purtat bannere şi materiale confecţionate de ei, în special împotriva fumatului pasiv, ai căror victime sunt chiar ei’, a afirmat Sorin Andriţoi.
Manifestările au fost organizate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ,,Romul Ladea’ , Liceul Teoretic ‘General Dragalina’, Liceul Tehnologic ‘Mihai Novac’ din Oraviţa şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Agenţia Naţională Antidrog, prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, a folosit acest prilej pentru a derula, la nivel local, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat. AGERPRES