Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului le-a recomandat inspectoratelor scolare sa asigure locuri de cazare si masa elevilor care sustin testele nationale in alte judete decat cele de resedinta, a declarat consilierul ministrului Educatiei Mihaela Suciu.
Elevii care au absolvit gimnaziul pana in anul 2007 inclusiv, dar care nu au promovat testele nationale sau au absentat pot da acest examen in sesiunea speciala din perioada 4-7 februarie. Inscrierile vor incepe in 21 ianuarie si vor dura pana pe 25 ianuarie. Potrivit consilierului ministrului Educatiei, la aceasta sesiune speciala sunt asteptati sa participe aproximativ 50.000 de copii.

De asemenea, MECT a solicitat inspectoratelor scolare „sa promoveze agresiv” sesiunea speciala a testelor nationale, „pentru a oferi sansa de a intra in liceu tuturor elevilor”.

Directorii scolilor vor face publice toate detaliile legate de sesiunea speciala a testelor, corect si la timp, prin afisarea documentelor specifice in scoli, dar si prin organizarea de intalniri cu dirigintii, profesorii si elevii sau sedinte cu parintii.
„Fiecare absolvent de gimnaziu care va sustine testele nationale se va inscrie la scoala unde a terminat gimnaziul si de acolo poate primi si informatii iar foaia matricola poate fi ridicata tot de acolo”, a spus Suciu.

Profesorii care participa la sesiunile speciale ale testelor nationale sau tezelor unice care nu-si respecta contractele de confidentialitate si care supraevalueaza sau subevalueaza cu mai mult de 1,50 de puncte vor primi din partea inspectoratelor scolare judetene sanctiuni ce pot merge pana la excluderea din invatamant sau se pot alege cu dosare penale.

Potrivit Mihaelei Suciu, inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti vor analiza situatia in termen de 30 de zile de la terminarea depunerii contestatiilor, consultand profesorii de la comisiile de evaluare si de la cele de contestatii si vor decide sanctionarea celor vinovati.

Comisia Nationala de Examinare va primi o instiintare cu neregulile descoperite pana la data de 1 iunie 2008.

Subiectele pentru aceasta sesiune speciala se vor alege din variantele pentru sesiunea din anul 2007 a testelor nationale, publicate pe site-ul MECT, iar examenul se va organiza potrivit metodologiei in vigoare, aplicata la sesiunile normale.

Pe 4 februarie va avea loc prima proba, cea la limba si literatura romana, care va fi urmata pe 5 februarie de proba de limba si literatura materna pentru elevii care apartin minoritatilor si cea la matematica, in data de 6 februarie.

Ultima proba, la istoria romanilor sau geografia Romaniei, la alegere, va avea loc pe data de 7 februarie. Rezultatele vor fi afisate pe 9 februarie, pana la ora 16,00. Contestatiile vor putea fi depuse in aceeasi zi. Rezultatele finale vor fi afisate pe 11 februarie.