corneliu-birtok-baneasa.jpgInventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiat cu medalia de aur la ediţia din acest an a Salonului Internaţional Inventica 2010, desfăşurat la Iaşi în perioada 9-11 iunie, tânărul din Deva impunându-se în faţa juriului cu un filtru special de aer care permite reducerea consumului de carburant la maşini cu 15 la sută.

„Mi-am dorit foarte mult să ajung la acest salon de inventică, recunoscut pentru calitatea şi aplicabilitatea lucrărilor prezentate. În cadrul salonului am remarcat multe invenţii care îşi găsesc utilitate în domeniul auto”, a declarat, vineri, Corneliu Birtok-Băneasă.

Filtrul de aer supra-aspirant creat de inventatorul din Deva i-a adus tânărului şi Premiul special al OSIM România, singura distincţie de acest fel acordată la Inventica Iaşi. Tânărul şi-a mai trecut în palmares Premiul pentru cea mai bună invenţie din Salonul Inventica 2010, acordat de o delegaţie a Salonului Internaţional de Inventică „Archimedes”, de la Moscova. Alături de aceste premii, viitorul inginer auto Corneliu Birtok-Băneasă a mai primit o Diplomă de excelenţă de la Forumul Inventatorilor Români şi o Diplomă de onoare din partea organizatorilor Conferinţei Internaţionale Inventica 2010, manifestare desfăşurată în cadrul Salonului de inventică de la Iaşi.


Filtrul de aer supra-aspirant creat de tânărul din Deva va putea fi găsit pe piaţa echipamentelor auto, până la sfârşitul acestui an. Invenţia a luat mai multe premii internaţionale şi la saloane specializate care au avut loc la Geneva, Bruxelles sau Bucureşti. „Mai sunt de obţinut câteva avize necesare pentru omologare. Cred că în ultima parte a acestui an, filtrul va putea fi găsit pe piaţa auto”, a menţionat inventatorul. Salonul Internaţional de Inventică 2010 a fost organizat de Institutul Naţional de Inventică din Iaşi, în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” sub egida Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică. 2010-06-11 Corneliu Birtok-Băneasă a absolvit, în acest an, cursurile Facultăţii de Inginerie din Hunedoara şi doreşte să-şi continue studiile cu un masterat la Universitatea Tehnică din Timişoara. AGERPRES