Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut mai multe propuneri în vederea limitării răspândirii infecţiei cu SARS CoV-2 în rândul elevilor, cele mai multe vizând renunţarea la birocraţia specifică începutului de an şcolar.

Programul „Cornul şi laptele” ar putea fi transformat în „Masca şi dezinfectantul”, iar statul ar trebui să introducă gratuitate pentru vaccinarea antigripală a copiilor din colectivităţile şcolare, propun medicii.

Alte propuneri ale SNMF se referă la renunţarea la „birocraţia specifică începutului de an şcolar” şi astfel să se limiteze prezentarea la cabinetele medicilor pentru demersuri „care suportă amânare”; la distribuirea de materiale cu informaţii către părinţi privind identificarea precoce a semnelor de infecţii respiratorii (media, afişaj, instrucţiuni scrise oferite de şcoli, instruirea directă de către învăţători şi diriginţi); instruirea părintelui în şcoală, prin intermediul media, cabinete, cu privire la atitudinea de urmat – copilul va fi reţinut la domiciliu chiar şi la semne minore de boală şi medicul de familie va fi contactat telefonic.

În opinia SNMF, ar trebuie să se renunţe la eliberarea adeverinţelor medicale care să ateste capacitatea copilului de a participa la orele de sport, fiind solicitate medicilor de familie doar adeverinţe care atestă încadrarea într-o categorie scutită de efort fizic; la avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate; la fişa de vaccinări; la adeverinţe de boli cronice pentru părinţi; dar şi adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate (deşi este nevoie de acest document numai la intrarea într-un nou ciclu de învăţământ.

Potrivit SNMF, este necesară elaborarea unei proceduri dedicate şi clare privind testarea şi managementul copiilor din colectivităţi suspecţi de infecţia cu SARS CoV-2 (conform definiţiei de caz). AGERPRES