Corelarea cererii şi ofertei de forţă de muncă în judeţ a constituit joi tema principală a unei dezabateri iniţiată de prefectul Silviu Neacşu, la care au participat reprezentanţii unor firme din judeţ, ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Camerei de Comerţ Olt.

Scopul evenimentului a fost, potrivit prefectului, medierea între angajatori, şcoli şi diferiţi formatori astfel încât să fie încurajată angajarea forţei muncă şi pregătirea viitorilor absolvenţi pentru profesii şi domenii căutate pe piaţa muncii.

Reprezentanţii AJOFM Olt au susţinut că tinerii au aşteptări salariale mari, nu se implică în căutarea unui loc de muncă şi au o problemă în privinţa orientării în carieră, în sensul că se îndreaptă spre direcţiile indicate de părinţi.

Învăţământul profesional este soluţia identificată de preşedintele Camerei de Comerţ Olt, Dorel Mocanu, pentru adaptarea ofertei de forţă de muncă la cerere, dar şi schimbarea mentalităţii părinţilor care doresc în majoritate să îşi îndrepte copii spre profesii precum medici, ingineri etc. şi nu îi încurajează pe copii să urmeze o şcoală profesională.

Şi reprezentantul Alro, sociologul Gheorghe Geantă, a arătat că soluţia pentru corelarea cererii şi ofertei forţei de muncă o reprezintă şcolile profesionale, cu care angajatorii pot încheia parteneriate pentru pregătirea tinerilor în funcţie de nevoia de forţă de muncă pentru diferite calificări. AGERPRES