senat.jpgMembrii Comisiei de educaţie a Senatului au dat în unanimitate aviz pozitiv unui proiect de lege iniţiat de deputatul liberal Adriana Săftoiu privind manualele şcolare. Proiectul prevede că manualele vor fi gratuite în învăţământul obligatoriu pentru copiii ai căror părinţi au un venit pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim brut pe economie.
„Proiectul de lege constituie un cadru stabil şi impune nişte repere care nu mai permit flexibilitatea de până acum. Senatorii din Comisia de educaţie au fost de acord că zona manualelor şcolare este evazivă şi prin faptul că în prezent se reglementează printr-un ordin de ministru pe baza unei metodologii”, a declarat, miercuri, iniţiatorul proiectului, Adriana Săftoiu.

Potrivit deputatului, condiţia de bază pentru achiziţionarea de manuale nu va mai preţul. „Până acum preţul era o condiţie de bază, manualele costau foarte puţin, erau la un preţ de dumping, iar editurile încercau să-şi rezolve problemele prin auxiliare care nu erau gratuite şi nu erau licitate. Proiectul prevede achiziţionarea la pachet de manuale plus auxiliare”, a explicat Adriana Săftoiu. Ea a precizat că manualele şi auxiliarele vor fi atât tipărite, cât şi în format electronic pe memory stick-uri. Iniţiativa legislativă stabileşte criterii clare legate de durata de viaţă şi perioada de realizare a unui manual din momentul în care se anunţă o licitaţie, perioadă care trebuie să fie de cel puţin un an.


„Acum se dau editurilor trei sau patru luni pentru realizarea unui manual, ceea ce este extrem de puţin. În toate ţările din lume se dă la dispoziţie un an sau cel puţin un an plus o perioadă de pilotare”, a arătat Săftoiu, spunând că prin iniţiativa legislativă se va evita monopolul unor edituri. Totodată, proiectul de lege prevede criterii clare de elaborare şi evaluare a manualelor şcolare şi de asemenea, reglementează modul de achiziţie a acestora.

„În prezent există contradicţii între reglementările privind achiziţiile publice şi principiul manualelor alternative. Proiectul nu reprezintă o suprareglementare pentru că practic acum era o subreglementare. Capitolul manuale şcolare s-a reglementat printr-un ordin de ministru pe baza unei metodologii, lucru care a demonstrat că nu a avut efecte pozitive” , a mai spus Săftoiu. Potrivit deputatului, în prezent licitaţiile pentru achiziţii sau retipărire de manuale se află la latitudinea ministrului educaţiei.


„Rezultatul a fost că ultima licitaţie de manuale a avut loc în 2006. În 2008 s-a anunţat o licitaţie de manuale care a fost anulată în 2009. Zona manualelor şcolare a fost foarte evazivă şi fluidă”, a declarat parlamentarul liberal. Iniţiativa legislativă a fost depusă de Adriana Săftoiu în luna iulie, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională pentru acest proiect de lege. AGERPRES