umf iasi.jpgMembrii Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi susţin că sunt revoltaţi de acuzaţiile de luare de mită aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie decanului Facultăţii de Medicină din cadrul universităţii, Doina Azoicăi.

„Doamna prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi, membru marcant al comunităţii academice şi medicale din România, este acuzată pe nedrept de luare de mită. Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab – tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice – să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la sediul Universităţii, doamna decan nefiind în localitate”, se precizează într-un comunicat remis luni.

Membrii Consiliului de Administraţie consideră acuzaţiile ca făcând parte dintr-o campanie de defăimare, „un afront adus nu numai la adresa comunităţii academice şi medicale, ci şi la adresa justiţiei din România”. „Doamna prof.dr. Doina Azoicăi este o persoană de înaltă probitate morală şi profesională care prin onestitatea de care a dat permanent dovadă a fundamentat Facultatea de Medicină, calităţi care o recomandă pentru o viitoare poziţie de rector. Sperăm ca provocările la care este supusă în ultimul timp nu sunt expresia unei intervenţii în desfăşurarea viitoarelor alegeri de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi. Credem în capacitatea organelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a duce la bun sfârşit şi cu celeritate verificările în acest caz”, se menţionează în documentul de presă semnat de membrii Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”.
Reacţia vine după ce procurorii DNA au dispus în cursul zilei de luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF ”Gr. T. Popa” Iaşi, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Măsura controlului judiciar a fost dispusă şi împotriva altor doi inculpaţi din dosar, Haizoun el Houssine, cetăţean marocan, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, şi Agha Romeen, cu dublă cetăţenie, palestiniană şi română, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită. „În ziua de 22 noiembrie 2014, prin intermediul lui Agha Romeen şi al altor persoane, inculpata Azoicăi Doina a primit de la inculpatul Haizoun El Houssine o tavă placată cu argint, potrivit inscripţiei existente pe aceasta, precum şi un ceainic, posibil tot din argint, drept răsplată pentru faptul că, anterior, acceptase, în exercitarea atribuţiilor ce îi reveneau în calitate de decan al Facultăţii de Medicină Generală Iaşi, înscrierea, în cadrul acestei instituţii, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”, se arată într-un comunicat al DNA. AGERPRES