Membrii Consorţiului Universitaria au decis să renunţe condiţionat la autosuspendarea din Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), a declarat rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor, la sfârşitul lucrărilor consorţiului.

Am decis renunţarea la autosuspendarea din CNR, dacă întreaga conducere a Consiliului, vorbim de preşedinţie, secretariat şi vicepreşedinţie, se depolitizează şi dacă votul în cadrul CNR va fi proporţional cu numărul de cadre universitare, numărul de studenţi şi contribuţia la activitatea de cercetare„, a declarat rectorul ASE.

Cele două condiţii impuse de membrii Consorţiului Universitaria vor fi transmise în scris conducerii CNR, astfel încât ele să poată fi dezbătute la următoarea reuniune a Consiliului, care va avea loc în perioada 15-17 iunie la Constanţa. „În alte state, în sisteme de educaţie avansate şi mature, universităţile, care sunt percepute ca fiind cele mai importante în acele ţări, sunt cele care imprimă ritmul şi substanţa schimbărilor strategice la nivel naţional. La noi, de multe ori, universităţi foarte mici, unele dintre acestea având doar două sau trei facultăţi, cu un număr mic de profesori şi de studenţi, ajung să decidă şi să facă propuneri care sunt acceptate, chiar dacă nu sunt în interesul întregului sistem de învăţământ superior”, a precizat rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei.

El a amintit că membrii Consorţiului Universitaria au decis în luna noiembrie a anului trecut, la Iaşi, autosuspendarea din CNR, ca urmare a unor poziţii critice exprimate de Consiliu faţă de unele propuneri legislative ale Ministerului Educaţiei. AGERPRES