univ_politehnica_buc_.jpgCongressman-ul american Timothy Lee Walberg a efectuat o vizită la Universitatea Politehnica din Bucureşti, la invitaţia rectorului Mihnea Costoiu. Cu acest prilej, oaspetele american a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai conducerii universităţii şi a dialogat cu studenţi. Politicianul american a vizitat Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative – Campus, Centrul de Cercetare pentru Produse, Procese şi Servicii Inovative Inteligente – PRECIS, dar şi Laboratorul de Centrale Electrice şi Termoficare. Un alt punct al vizitei demnitarului american a fost Casa Pasivă din campusul UPB, oaspetele declarându-se plăcut surprins de acest proiect.

”Văd oportunităţi importante după ce am fost aici, în campusul Universităţii Politehnica. Noile facilităţi pe care le-am văzut sunt uimitoare, precum este şi pasiunea studenţilor şi a profesorilor în a face parte din modalităţi speciale, modalităţi ce cred că vor pune baza unor standarde noi în cercetare-dezvoltare. Mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc cu câţiva studenţi şi să le văd proiectele. În timp ce glumeam cu ei, am întrebat ce trebuie făcut pentru a te duce la şcoală şi a te distra. Pentru că ei în mod cert se şi distrau, dezvoltând concepte ce le-ar fi folosit nu numai în tehnologia, fabricaţia şi designul românesc, ci oriunde în lume. I-am încurajat, totuşi, să nu părăsească România, să păstreze fondul de inteligenţă aici pentru a se dezvolta şi a creşte. Veţi aduce România într-o situaţie în care va putea concura cu restul lumii”, a afirmat congressman-ul american, la finalul vizitei.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a afirmat că este interesat de a dezvolta colaborări cu universităţi din Statele Unite. ”Suntem extrem de interesaţi să dezvoltăm şi să întărim colaborările cu universităţile din Statele Unite ale Americii, precum şi să deschidem noi colaborări nu doar pentru universitatea noastră, ci pentru România”, a adăugat Costoiu.

Potrivit acestuia, în curând, va fi format grupul de cercetare româno-american, el arătând că este foarte important ca partenerii americani să cunoască potenţialul UPB. El a arătat că mulţi dintre studenţi şi-au dorit să plece în SUA şi să se angajeze acolo, însă la fel de mulţi îşi doresc să rămână în România şi să lucreze la companii americane.

Reprezentantul UPB a mai spus că au fost semnate acorduri cu universităţi americane în care cele două părţi să investească împreună.

Timothy Lee Walberg, membru al Congresului SUA, este preşedintele Subcomisiei pentru protecţia forţei de muncă din cadrul Comisiei pentru educaţie şi forţă de muncă. AGERPRES