Semnarea Memorandumului de Întelegere privind apelurile de proiecte comune de cercetare va avea loc în 11 ianuarie 2011, la sediul Ambasadei României la Paris si va fi facuta de catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) – domnul Dragos Mihael CIUPARU din partea României si directorul general al Agentiei Nationale pentru Cercetare (ANR), doamna Jacqueline LECOURTIER din partea Frantei.

Cu ocazia vizitei efectuate la Paris în 15–16 decembrie 2010, dl Dragos CIUPARU, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) s-a întâlnit cu reprezentantii Agentiei Nationale pentru Cercetare din Franta (ANR), prilej cu care s-a convenit sa fie întarita colaborarea dintre cele doua tari în domeniul cercetarii si dezvoltarii. Hotarârea s-a materilizat prin Memorandumul de Întelegere care urmeaza a se semna la Paris. În urma negocierilor purtate a fost convenit textul final al documentului, prin care se vor finanta proiecte comune de cercetare-dezvoltare între Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Agentia Nationala pentru Cercetare (ANR).


Memorandumul stabileste principii si proceduri ce urmeaza sa fie adoptate de catre ambele parti cum ar fi: Lansarea cererilor de propuneri de proiecte, Primirea propunerilor comune de proiecte, Stabilirea procedurilor de evaluare si a celor de selectie, Finantarea propunerilor de proiecte selectate, Organizarea de ateliere comune de lucru legate de apelurile de proiecte comune de cercetare, Modificarea, extinderea si încetarea Memorandumului de Întelegere. De asemenea, stabileste pentru ambele entitati participante sistemul de finantare al proiectelor de cercetare depuse în comun. Domeniile prioritare vizate a fi sustinute sunt Fizica si Mediul, ecosistemele si biodiversitatea.

Scopul final este acela de a consolida colaborarea între Romînia si Franta în domeniile de interes comun, în vederea obtinerii unor rezultate stiintifice si tehnice remarcabile, care sa conduca la tehnologii inovatoare.
Memorandumul de Întelegere care se va semna la Paris are la baza prevederile Acordului de Cooperare Stiintifica si Tehnica între Guvernul Republicii Franceze si Guvernul Republicii Române, semnat tot la Paris, în data de 31 iulie 1964.