curaj_campeanu.jpgNoul ministru al Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a transmis un mesaj de continuitate, miercuri, în cadrul ceremoniei de preluare a mandatului de la predecesorul său, Sorin Cîmpeanu, și a subliniat că investiția în educație, în cercetare și în inovare reprezintă șanse pentru România.

„Pentru mine este extrem de importantă continuitatea. Sunt proiecte care trebuie să meargă, am discutat despre ele. Sunt corecții care trebuie făcute și trebuie să înțelegem lucrul acesta, dar ideea că investiția în educație, în cercetare, în inovare, în antreprenoriat reprezintă șanse pentru țara aceasta, competitivitatea ei… cred că sunt lucrurile care ne leagă și ne apropie”, a spus Adrian Curaj.

El și-a exprimat convingerea că investițiile în educație și cercetare vor duce la o transformare a României. Ministrul a precizat că are câteva proiecte, prezentate deja cu ocazia audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, iar acestea vizează reforma curriculară, dar și pregătirea cadrelor didactice. „Vreau să transmit un mesaj de respect și încredere pentru colegii mei. Ideea că avem nevoie neapărat de pregătirea lor. Cred că cel mai rapid mecanism va fi acela al masterului didactic. Este extrem de important să înțelegem că intrările noi în sistem vor asigura fluxul principal de transformare. Nu vreau ca cineva să fie în disconfort. Lucrurile se vor întâmpla, vom investi foarte mult în zona aceasta și vreau să înțelegem că intrările trebuie să le asigurăm de o calitate deosebită, nerenunțând la ce avem acum, ci îmbunătățind ce avem acum”, a spus el.

Adrian Curaj și-a exprimat încrederea într-o bună cooperare cu echipa MECS, mulțumind totodată fostului ministru Sorin Cîmpeanu pentru „colaborarea specială, deschiderea deosebită”, dar și pentru realizările din mandatul său.

Ideea de continuitate a fost subliniată și de Sorin Cîmpeanu. „O mare parte dintre proiecte – în general sunt proiecte care vin la solicitarea sistemului de educație – sunt înțelese și există o disponibilitate remarcabilă de concentrare asupra acestor probleme reale, identificate în MECS. Îmi exprim deplina convingere în continuarea acestor proiecte pe care pot spune că le așteptăm toți cei care activăm în sistemul educației, după cum sunt și alte proiecte care vor trebui analizate și să se ia deciziile corecte”, a afirmat fostul ministrul al Educației.

El l-a asigurat pe Adrian Curaj de disponibilitatea sa de cooperare din noua sa calitate, de președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, în care revine de miercuri. „Domnule ministru, de la mine lucrurile se văd optimist. Vă doresc mult succes”, a spus Cîmpeanu.

Prezentă la ceremonia de predare – primire a mandatului, consilierul de stat Ligia Deca de la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale a subliniat că Sorin Cîmpeanu a avut capacitatea de a gestiona sectorul educației și cercetării, dar și un guvern interimar într-un moment de criză pentru România. „Cred că este simbolic faptul că pentru prima dată ministrul educației și cercetării a devenit chiar și pentru scurtă vreme prim ministru al României. Din punct de vedere al relației interinstituționale, între instituția pe care o reprezint și MECS, pot spune că am avut o colaborare extrem de bună, multă deschidere, multă corelare în ceea ce privește strategia ministerului de a avansa dezbaterea în educație și proiectul Administrației Prezidențiale de a lansa o dezbatere pe termen lung, sustenabilă, care să se finalizeze cu o viziune, o strategie și un plan operațional”, a spus ea. AGERPRES