titularizare.jpgMetodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior a fost modificată miercuri printr-o hotărâre adoptată în şedinţa de Guvern, informează un comunicat de presă postat pe site-ul Executivului.

Actul normativ asigură derularea, în condiţii optime, a procesului de ocupare a funcţiei didactice de profesor universitar în învăţământul superior, care este de competenţa universităţilor.
De asemenea, se creează condiţii pentru derularea procesului de evaluare a instituţiilor de învăţământ superior, în vederea obţinerii acreditărilor sau a autorizaţiilor de funcţionare provizorie, precizează comunicatul.

În plus, se elimină constrângerea referitoare la desemnarea obligatorie a unei probe de concurs ca fiind o prelegere publică, ceea ce asigură respectarea competenţei instituţiei de învăţământ superior în elaborarea metodologiei proprii. Se poate asigura derularea procesului de stabilire a componenţei comisiei de concurs, care este de competenţa instituţiei de învăţământ superior care organizează concursuri.

De asemenea, se elimină condiţia ca personalităţile din străinatate care trimit scrisori de recomandare privitoare la calităţile profesionale ale unui candidat să provină numai din instituţiile de învăţământ superior şi de cercetare din lista aprobată prin ordinul ministrului Educaţiei. AGERPRES