cam_deputatilor.jpgSenatorul PSD Ioan Mang, membru in Comisia pentru invatamant, a declarat, vineri, ca dupa patru luni de discutii, Senatul a aprobat forma finala a ordonantei privind invatamantul de masterat in Romania, forma acceptata atat de universitatile de stat, cat si de cele private.

Potrivit senatorului, forma finala a ordonantei prevede ca pot organiza masterate toate universitatile care sunt acreditate si care se supun evaluarii periodice. De asemenea, se prevede ca intr-un domeniu de licenta se pot organiza masterate daca cel putin un program de masterat este acreditat, termenul pana la care sa acrediteze cel putin un masterat fiind 1 octombrie 2010.

Ultima prevedere arata ca este obligatoriu ca la orice program de masterat, cel putin o jumatate dintre discipline sa fie tinute de cadre didactice titulare proprii ale universitatii respective. Negocierile au fost lungi, a precizat senatorul, in special in ceea ce priveste ultima prevedere, cate cadre sa fie titulare.

”Noi am dorit sa trecem doua treimi si am ajuns la o jumatate, asta pe ideea ca exista universitati care tin masterate in domenii artistice unde este nevoie sa fie adusi artisti de valoare sau oameni de cercetare, care nu sunt cadre universitare. Sau sunt masterate care se organizeaza in parteneriat, intre diverse universitati din Romania si din strainatate”, a mentionat Ioan Mang, in conferinta de presa.