beck_mickael1.jpgMaestrul dirijor Michael Beck a primit săptămâna trecută titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Petre Andrei” din Iași. „De Michael Beck ne leagă o prietenie neprețuită pe care e greu să o pui în valoare în câteva cuvinte. S-a apropiat cu sinceritate de universitatea noastră și a fost alături de noi la cele mai emoționante momente din această Aulă”, a spus, în debutul ceremoniei, Rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea.

Născut în localitatea Gârbova, arondată atunci județului Sibiu, Profesorul Michael Beck descoperă primele taine ale portativului la Liceul de Arte și Muzică din Sibiu. După examenul de Bacalaureat, pe care îl susține în 1975, emigrează în Republica Federală Germană unde urmează două specializări, clarinet și dirijor, la Universitatea de Muzică din Köln.

De-a lungul timpului este director și dirijor a numeroase orchestre din Germania, cu care organizează concerte în Europa, Canada și SUA, cea mai recentă fiind Orchestra Simfonică din Wuppertal. După 1989 se întoarce în România unde, pe lângă proiectele muzicale, se implică și în acțiuni umanitare importante, iar din 2009 colaborează permanent cu Universitatea de Arte „George Enescu„ din Iași, a cărei orchestră o dirijează.

Directorul Centrului Cultural German Iași a fost cel care a citit Laudatio pentru cunoscutul artist. „Responsabilitatea socială a celor care, prin educație, noroc sau întâmplare, au avut succes în viață, nu e, din păcate, un automatism. Cînd s-a întors în România, în ianuarie 1990, Michael Beck a condus primul convoi istoric de ajutoare din Germania. Și acum organizează împreună cu fundațiile de acolo transporturi umanitare pentru cei care nu au avut nici o șansă în viață. De aceea doresc societății civile românești mai mulți oameni ca Michael Beck și de aceea cred că merită cu prisosință acest titlu”, a concluzionat Dr. Alexander Rubel.

Profund emoționat de ceremonie, Profesorul Michael Beck a promis că va fi mereu un apropiat al universității. „Când am plecat din Germania am lăsat în urmă prieteni și 36 de ani din viața mea. De aceea pentru mine cuvântul prieten nu e unul cu care să mă joc. A fost o onoare să îi cunosc pe profesorul Doru Tompea și pe profesorul Sorin Bocancea și e o bucurie faptul că am devenit prieteni”, a spus cunoscutul dirijor.

Michael Beck a profitat de prezența sa la Senatul Onorific de astăzi pentru a înmâna conducerii UPA distincția oferită universității, la sfârșitul anului trecut, de Asociația Ars Universalis, pe care o prezidează alături de Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de externe al Germaniei. „Juriul asociației noastre culturale, din care fac parte personalități din Germania, România și Italia, a decis să acorde, în 2010, premiul întâi la categoria universități Est europene, pentru inovație, curaj civic și angajament social în formare, cercetare și știință, Universității Petre Andrei din Iași”, a explicat acesta. Cu un an în urmă, aceeași asociație l-a premiat și pe Mihail Sergheevici Gorbaciov.

beck_mickael2.jpg