Profesorii suceveni sunt anunţaţi telefonic de secretarele şcolilor din judeţ că venitul pe luna martie va fi diminuat cu 200 de lei. O profesoară dintr-o comună limitrofă municipiului Suceava a declarat, vineri, că a fost sunată de secretara şcolii, care a anunţat-o că din salariul pe luna martie îi va tăia 200 de lei, câte o sută pentru fiecare din lunile ianuarie şi februarie.

”Cică am primit mai mult. Am să cer grila de salarizare. Aşa ceva nu este admisibil. Şi aşa avem salarii de mizerie, iar acum ne iau şi din acestea?”, a spus profesoara.

Marţi, Ministerul Educaţiei a anunţat că în judeţele Suceava, Buzău şi Galaţi salariile au fost calculate de inspectorat şi plătite conform Legii 221/2008 şi nu în baza OUG 41/2009, cum ar fi trebuit, ceea ce a însemnat că s-au operat creşteri cu 33% ale fondului de salarii.


”Reamintim faptul că, prin decizii succesive, la începutul lunii februarie, Curtea Constituţională a declarat constituţionale prevederile OUG 31 şi 41/2009, privind salarizarea personalului bugetar, ceea ce înseamnă că şcolile care au aprobat o salarizare mai mare decât cea prevăzută în aceste ordonanţe de urgenţă au greşit, au încălcat prevederile legale în vigoare (…) Acolo unde s-au calculat salariile încălcându-se legile în vigoare, s-au depăşit şi bugetele repartizate. Din păcate, vina aparţine celor care nu se raportează la lege, nu vreunei finanţări deficitare”, a precizat Ministerul Educaţiei.


Liderul Sindicatului Judeţean ‘Spiru Haret’ Suceava, Constantin Cernica, a declarat, vineri, că, în urma finalizării discuţiilor care au avut loc în cadrul întâlnirilor organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), s-a decis organizarea unor mitinguri şi pichetări până la sărbătorile pascale, apoi, în luna mai, urmează un miting la Bucureşti, iar, dacă revendicările nu se rezolvă, sindicatele vor declanşa greva generală cu data de 1 iunie. Cernica a spus că urmează să se întâlnească cu sindicaliştii din teritoriu pentru a decide formele de protest şi graficul acestora.


‘Săptămâna viitoare avem întâlnire cu liderii sindicali din Suceava şi vom decide când vom picheta Prefectura şi vom da drumul referendumului pentru a afla ce mod de protest aleg profesorii, două din cele trei: miting, pichetare sau grevă de două ore. Până la 1 mai trebuie să trimitem rezultatele referendumului la Federaţie’, a explicat Cernica. AGERPRES