gaudeamus_targ.jpgTârgul Gaudeamus Carte de Învăţătură 2014 începe miercuri iar, în cadrul manifestării ce se desfăşoară până la finalul săptămânii, va fi prezentat un număr record de 750 de evenimente. Invitatul de onoare al acestei ediţii este Federaţia Rusă, au anunţat marţi, organizatorii, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Radio România. Şeful Radioului public, Ovidiu Miculescu, a declarat, în cadrul conferinţei de marţi, că „din păcate, în cultură se investeşte prea puţin, deşi aceasta este un pilon şi un ambasador al României în lume”.

La rândul său, Vladimir Epstein, fondator al manifestării, a spus că Târgul Gaudeamus este o dovadă că industria de carte nu a dispărut. „Am auzit recent, la o reuniune a editorilor, că situaţia industriei de carte este cea mai tristă din ultimii 25 de ani. Târgul Gaudeamus arată o industrie de carte vie. Ea nu moare, nu a murit, în ciuda faptului că este subfinanţată”, a adăugat acesta.

Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură 2014 va avea loc, de miercuri până duminică, în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 21, este iniţiat şi organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România. Aproximativ 320 de expozanţi vor organiza un număr record de 750 de evenimente şi vor acoperi integral cei 14.000 de metri pătraţi ai Pavilionului Central Romexpo. Invitatul de onoare al ediţiei 2014 este Federaţia Rusă, reprezentanţi ai acestei ţări luând parte la conferinţa de presă de marţi. Programul invitatului de onoare cuprinde peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti.
Un număr de 17 oaspeţi din Rusia – scriitori, critici literari, editori, jurnalişti şi muzicieni din peisajul cultural contemporan rusesc vor susţine lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri şi momente artistice. Scriitorul Zahar Prilepin a declarat că, în opinia sa, scriitorii trebuie să abordeze orice teme. „Avem obligaţia să răspundem la toate întrebările, indiferent cât de grele ar fi ele”, a spus el.
Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus, al cărei mare premiu va fi un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia.

Ca şi la ediţiile precedente, vor beneficia de acces gratuit în incintă: preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, profesioniştii din domeniile editorial-educaţional, jurnaliştii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupurile organizate. Programul de vizitare este zilnic între orele 10,00 şi 20,00.

Partener privilegiat al ediţiei este, şi în acest an, GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului International GAUDEAMUS 2014, este Benoît Rutten, Delegat Valonia – Bruxelles. AGERPRES