Mihai Mitrică (Asociaţia Editorilor): Prin manualele unice Guvernul pregăteşte un control ideologic

Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România, este de părere că prin manualele unice Guvernul pregăteşte un control ideologic. “Controlul ideologic este un alt aspect neluat în seamă şi despre care nu s-a vorbit (…). E ceea ce ne pregăteşte Guvernul dacă avem manuale unice din punctul de vedere al editorilor. Deci, Editura Didactică şi Pedagogică este incapabilă la momentul de faţă să realizeze cele peste 100 de seturi de manuale de care este nevoie în şcoală şi o editură de stat beneficiază, cu ghilimelele de rigoare, de o suficientă influenţă din partea statului, astfel încât mesajele pe care le transmite să fie unele care nu deranjează“, a spus Mitrică la o dezbatere pe tema manualelor.

El a menţionat că ordinul de ministru prin care sunt interzise auxiliarele la clasă nu are putere de lege. “O altă problemă pe care aş vrea să o atingem este că domnul Liviu Pop, domnul ministru Pop, a speriat întregul sistem educaţional cu un ordin de ministru care, din câte ştiu, nu a fost publicat în Monitorul Oficial, acel ordin de ministru prin care sunt interzise auxiliarele la şcoală, la clasă, nu a fost publicat niciodată în Monitorul Oficial, el nu are putere de lege, nu are puterea unui act juridic, este o declaraţie de intenţie, dacă vreţi, nu e opozabil niciunui profesor care decide să aducă la clasă un material de genul acesta sau orice alt tip de material”, a mai spus Mitrică.

Întrebat de jurnalişti ce va face dacă va fi adoptată ordonanţa de urgenţă privind Editura Didactică şi Pedagogică, el a răspuns că depinde ce va prevedea aceasta. “Sunt convins şi Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice au suficienţi specialişti care să analizeze acest act şi cred că va fi cine să-i sesizeze”, a menţionat Mitrică.

El este de părere că, dacă s-ar ajunge la manualul unic, vor dispărea foarte mulţi dintre editorii din mediul educaţional care nu pot să se adapteze. “Sunt circa 30 de milioane de euro investiţi în piaţa educaţională. Din aceşti 30 de milioane de euro anual, statul nu acoperă decât 6 milioane de euro, reprezentând costurile pe care le suportă cu tipărirea, respectiv retipărirea manualelor. Costul e infim, toţi ceilalţi bani (…) sunt luaţi de la părinţi. Riscurile pentru editorii din mediul educaţional sunt clare, vor dispărea foarte mulţi dintre cei care nu pot să se adapteze. Riscurile pe termen mediu sunt pentru societate, nu pentru editori. Editorii care vor şti să se adapteze şi să treacă de la educaţional la generalist vor supravieţui”, crede Mitrică.

El a adăugat că piaţa auxiliarelor este jumătate din cea de carte din România. “Piaţa totală de carte în România e de 60 de milioane de euro. Piaţa de auxiliare mai adaugă un 30 de milioane de euro, încă vreo 5 milioane sunt ediţiile de chioşc şi alte inserturi care mai apar, deci suntem cam jumătate dintr-o piaţă foarte mică, trebuie spus, cea mai mică piaţă de carte din UE pe cap de locuitor”, a arătat Mitrică.

Preşedintele Federaţiei Editorilor Europeni de Carte Educaţională, Helga Holtkamp, consideră că o bună educaţie înseamnă profesori buni, diversitate, manuale diferite pentru abilităţi, grupe de vârstă, modalităţi de învăţare, respectiv moduri de predare distincte. Ea a spus că în Ungaria este manual unic, dar că acesta ‘nu merge’. Holtkamp a precizat că în Polonia s-a dorit manual unic, dar în prezent au renunţat la acesta, după ce producţia a întârziat, s-au produs unele greşeli, iar profesorii s-au plâns că nu au putut preda.

Conform acesteia, competiţia e importantă pentru a proteja calitatea, practica în alte ţări europene arată că piaţa se va reglementa categoric ea însăşi după un interval de timp foarte scurt, iar cele mai bune manuale vor supravieţui. Holtkamp a opinat că, dacă se experimentează cu ceva precum manualul unic, elevii ar avea de pierdut în faţa colegilor din Europa, pentru că nu vor fi educaţi suficient. AGERPRES