hardau-mihail.jpgPreşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a declarat marţi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii ARACIS şi UMF, că nu este de acord cu separarea pe criterii etnice în spaţiul universitar, temându-se să nu se ajungă la „excentricităţi şi aberaţii”.

„Nu sunt de acord cu nici o separare pe criterii etnice. Până la urmă, dacă dezvoltăm acest subiect o să dezvoltăm subiectul bolnav român-bolnav maghiar, spital român-spital maghiar. Se ajunge la excentricităţi, la aberaţii care nu fac cinste spaţiului nostru românesc. (…) Exemplul Universităţii Babeş Bolyai este elocvent şi este demn de urmat şi nu cred că o separare etnică este de natură să consolideze învăţământul românesc”, a spus Hărdău.

El e explicat că, în opinia sa, situaţia din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş s-ar putea datora şi faptului că „partiţia” între români şi maghiari a fost „un pic asimetrică”, ceea ce a condus la „o creştere a asimetriei la funcţiile de conducere”.

„Eu cred că la nivel local s-au realizat în timp anumite frustrări în cadrul colectivului. Este o presupunere. La evaluarea calităţii din 2007, care s-a făcut la UMF, există o partiţie decentă, 50 la sută – 50 la sută între componenta maghiară a studenţilor. (…) Ceea ce întâmplă acolo (la UMF – n.r.) este legat, cred, de felul în care personalul maghiar a ajuns la funcţii de conducere. Dacă această partiţie între români şi maghiari poate a fost un pic asimetrică, acesta are ca efect o creştere a asimetriei la funcţiile de conducere, acesta este o presupunere. S-ar putea să fi fost o lacună în modul în care care s-a realizat carta universitară, care asigură autonomia universităţii, iar acestă autonomie se realizează printr-un vot al fiecărui cadru didactic. Dacă în această cartă nu se regăsesc prevederi care să menţină un anumit echilibru, impus dinainte, atunci se pot dezvolta anumite asimetrii. De aici a plecat această nemulţumire”, a declarat senatorul democrat-liberal.

Întrebat dacă consideră că se impune o modificare a Cartei universitare, Mihail Hărdău a afirmat că „Universitatea trebuie să îşi găsească resursele interioare ca să îşi recalibreze opţiunile şi eu cred că până la urmă trebuie să se ajungă la o funcţionare”. De asemenea, Hărdău a precizat faptul că până la acest moment, cadrele didactice din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi-au susţinut cursurile atât în limba română, cât şi în maghiară. „Ceea ce este interesant şi de apreciat la acestă universitate este faptul că profesorii români predau şi în limba maghiară şi invers. Profesorii nu au fost separaţi. Nu a existat o separare etnică din punct de vedere al profesorilor. Din punct de vedere al studenţilor era o separare pe disciplina limba maternă. Separarea etnică din punctul de vedere al universităţii şi al corpului profesoral nu a existat, este o universitate multiculturală în fapt”, a mai spus preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat.

Mihail Hărdău a comentat şi faptul că rectorul UMF, Constantin Copotoiu, a declarat că a fost ameninţat cu retragerea finanţării, afirmând că „orice ministru care are o universitate care nu respectă legea îşi caută şi găseşte modalităţi de a realiza o mică constrângere”. „Orice universitate are o anumită autonomie (…), dar autonomia trebuie să se încadreze într-un cadrul legal, şi nu au respectat legea. Atunci, orice ministru, care are o universitate care nu respectă legea, îşi caută şi găseşte modalităţi de a realiza o mică constrângere. Este un factor de modificare decizională impus de la vârf pentru că ei nu au fost capabili să îşi reechilibreze sistemul interior. Mie mi se pare firesc ca un ministru să poată să îşi impună politica generată de lege. Ministrul nu poate face nimic în afara legii pentru că ar pierde juridic, legal, pentru că ar fi dat în judecată”, a mai spus Mihail Hărdău. AGERPRES