costoiu_mihnea.jpgMinisterul Educaţiei intenţionează să realizeze un set de măsuri prin care elevii cu rezultate foarte bune la învăţătură să fie motivaţi să rămână în România, a declarat, sâmbătă, la Guvern, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică Mihnea Costoiu.

„Zilele trecute am pregătit un proiect, deja aflat în dezbatere publică, pentru a creşte sprijinul financiar acordat olimpicilor. În curând veţi vedea pachete speciale acordate pentru studenţi odată cu admiterea la facultate şi proiecte de susţinere a lor în timpul facultăţii. Ieri am avut o întâlnire cu reprezentanţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), vor să se întoarcă mulţi acasă şi am stabilit un stagiu de pregătire pentru ei în MEN şi în universităţi. Pentru tinerii inteligenţi creşterea cuantumului burselor cu aproximativ 40%. Pachetele se referă la măsuri pentru accesul facil a acestor tineri în universităţi, foarte repede, sumele de burse acordat universităţilor vor fi sume destinate exclusiv acestor tineri”, a spus Costoiu.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, au participat sâmbătă, la Palatul Victoria, la maratonul de programare organizat de Guvern. Timp de două zile, 28 de elevi vor dezvolta aplicaţii, pagini web şi interfeţe cu ajutorul Bitdefender şi Microsoft, partenerii evenimentului, în încercarea de a aduce administraţia publică mai aproape de cetăţean şi de a responsabiliza guvernanţii prin deschidere şi transparenţă.

Cele cinci proiecte dezvoltate în cadrul acestui maraton centralizează informaţii de interes public. Acestea vor fi: Buget.gov.ro – datele privind bugetul de stat şi vizualizarea lor într-o formă uşor de înţeles, Angajati.gov.ro – datele privind angajaţii din administraţia publică, Posturi.gov.ro – datele privind posturile vacante scoase la concurs în administraţia publică, Petitii.gov.ro – iniţiativele cetăţenilor, pe domenii de interes, Data.gov.ro – facilitează accesul publicului la datele incluse în aceste platforme.

La această primă ediţie vor participa elevi cu rezultate foarte bune la concursurile de informatică, a căror selecţie a fost realizată de Ministerul Educaţiei. AGERPRES