riuf_2015.jpgHolul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a fost joi neîncăpător pentru cei peste 5.000 de liceeni, care au venit la Târgul Educaţional RIUF 2015, cel mai mare eveniment educaţional din România şi Europa de Su-Est, adresat tinerilor care vor să studieze în străinătate. La RIUF participă reprezentanţi din peste 40 de universităţi din Marea Britanie, Elveţia, Franţa, Olanda, Belgia, Danemarca şi România. Potrivit organizatorilor, taxele de şcolarizare ale universităţilor din străinătate sunt accesibile, de câteva sute de euro pe an, iar în unele cazuri studiile universitare sunt gratuite, aşa cum este cazul universităţilor din Danemarca.

Pe de altă parte, taxele şcolare de câteva mii de euro sau lire, aşa cum sunt cele pentru universităţile din Olanda sau Marea Britanie, pot fi acoperite prin credite acordate studenţilor de guvernele ţărilor respective. Totodată, programul de studiu este astfel conceput, astfel încât studenţii să poată să îşi asigure cheltuielile cu masa şi cazarea, prin lucru part-time.

„La târg avem reprezentanţi ai peste 40 de instituţii din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, dar şi din România. În prezent, peste 35.000 de tineri români studiază în străinătate, din care cei mai mulţi, 7.000, în Marea Britanie, 4.000 în Germania şi Franţa şi restul în Olanda şi ţările nordice, iar numărul celor care doresc să urmeze studii universitare în Europa este în creştere. Ceea ce demonstrăm noi prin numărul tot mai mare de tineri care învaţă în străinătate este că studiile în străinătate sunt accesibile. De pildă, în Franţa, Germania sau ţările nordice, studiile sunt gratuite sau au costuri modice, de câteva sute de euro pe an, în timp ce în Marea Britanie sau Olanda, acolo unde taxele sunt de câteva mii de lire sau euro, există împrumuturi guvernamentale ale ţărilor respective, împrumuturi pe care studentul trebuie să le ramburseze, dar doar după terminarea studiilor şi după ce va găsi un loc de muncă îndeajuns de bine plătit, încât să îşi permită să poată achita ratele”, a spus Alexandru Ghiţă, preşedinte Educativa, organizatorul RIUF.

La târgul educaţional RIUF au participat şi reprezentanţi ai universităţilor de prestigiu din România, care oferă tinerilor alternativa de a studia gratuit sau cu taxe anuale de câteva sute de euro, dar acasă. „Avem o ofertă variată de facultăţi, cu locuri gratuite, subvenţionate de stat sau cu taxă, o taxă care variază între 2.700 – 2.900 de lei pe an. Diplomele eliberate de noi sunt recunoscute oriunde în UE, conform legislaţiei europene, deci nu suntem deloc mai prejos decât universităţile din străinătate. Avantajul nostru este că oferim educaţie de bună calitate aici, acasă, în România”, a spus Marian Crăciun de la Departamentul servicii pentru studenţi al Universităţii Bucureşti. AGERPRES