Inspectoratul Şcolar Timiş face apel la companiile IT şi la toţi cei care pot să doneze şcolilor echipamente IT (laptopuri, tablete sau telefoane smart), chiar şi second hand, care să le fie distribuite elevilor care nu au astfel de echipamente, întrucât în momentul de faţă datele preliminare arată că mii de elevi şi 100 de cadre didactice din judeţ nu deţin niciun sistem electronic prin care să poată accesa sistemul de teleşcoală, în perioada suspendării cursurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Şefa Inspectoratului Şcolar Timiş, Aura Danielescu, a informat că instituţia a fost preocupată de continuitatea procesului de învăţare, dar mai ales de starea de bine a copiilor, iar cadrele didactice din judeţ au început de săptămâna trecută să desfăşoare activităţi de e-learning, un număr impresionant de şcoli având deja conturi funcţionale pe diferite platforme de învăţare.

Datele provizorii primite de la 132 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică arată că este o conexiune foarte bună la internet în 13 localităţi, în 45 de localităţi este bună, în şapte este semnal slab, iar în câte o localitate semnalul este slab, respectiv, nu există deloc.

„100 de cadre didactice nu deţin device-uri (PC, laptop, tabletă sau telefon smart), 79 de cadre didactice nu au acces la internet, 4.679 de elevi nu au acces la internet, 790 de preşcolari nu au acces la internet, în timp ce 4.318 elevi nu deţin device-uri (PC, laptop, tabletă sau telefon smart). În acest sens, pentru a asigura şanse egale la învăţare tuturor copiilor din judeţul Timiş, fac un apel la companiile din domeniul IT, la ONG-uri sau persoane fizice care sunt dispuse să doneze şcolilor echipamente (laptopuri/telefoane/tablete), chiar şi second hand, pe care şcolile le vor direcţiona către copiii care în acest moment nu pot accesa nicio resursă educaţională online”, a detaliat Aura Danielescu.

În judeţul Timiş, în sistemul de stat şi privat figurează 18.275 de preşcolari, 76.062 de elevi, 3.107 în postliceu, în total, 97.444 de tineri. Dascălii timişeni au început deja de săptămâna trecută cursurile online cu elevii care dispun de o reţea IT funcţională. AGERPRES