greva-tabla.jpgLidera Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, Ioana Purcarea, a declarat, marti, ca circa 4.500 din cei 7.500 de membri ai sindicatului au confirmat ca vor participa la greva generala a cadrelor didactice din data de 5 mai, cand va fi blocata desfasurarea tezei unice la limba si literatura romana.

”Oamenii sunt nemultumiti. Cu teama, fara teama, cei mai multi dintre dascalii constanteni vor bloca teza unica, la fel cum se va intampla in intreaga tara”, a declarat, intr-o conferinta de presa, reprezentanta SLSIP Constanta.

Pe de alta parte, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, Petrica Miu, a contrazis-o pe lidera de sindicat, sustinand ca teza unica se va desfasura pe 5 mai si ca nu vor exista elevi care sa nu sustina proba la limba romana din cauza grevei.

“Probabil vor fi si cativa profesori care vor dori sa faca greva, dar pot sa va asigur ca, pe 5 mai, teza se va desfasura in conditii normale, pentru ca am vazut care este atitudinea profesorilor in unele unitati de invatamant. Doar cate doi, trei sunt pentru greva”, a afirmat inspectorul scolar general judetean. El negat, totodata, acuzatiile ce i-au fost aduse de conducerea SLSIP Constanta ca obstructioneaza desfasurarea grevei.

Voi merge in scoli sa discut cu directorii si cu colegii mei cadre didactice. Eu discut destul de elegant, nu fac presiuni. Si trebuie sa comunic cu ei, pentru ca eu am inspectori de limba romana care trebuie sa-i instruiasca pe profesori, in perioada urmatoare si ne vom intalni cu cadrele didactice. Eu sunt presedintele comisiei judetene, trebuie sa organizez examenul. Daca era greva in alte conditii, normale, fara teze unice, era altceva”, a spus seful ISJ Constanta.

Potrivit liderei SLSIP Constanta, pe 5 mai cadrele didactice vor fi prezente in unitatile de invatamant, insa nu vor presta activitati didactice, iar in condicile de prezenta vor scrie, in dreptul numelui, greva generala. In scolile unde vor exista profesori direct implicati in desfasurarea tezei unice, acestia vor refuza participarea la derularea probei. ”O zi de greva inseamna o zi fara salariu iar profesorii stiu asta’, a afirmat Ioana Purcarea, mentionand ca la actiunea de protest vor participa sindicalistii din toate structurile invatamantului preuniversitar, inclusiv cei din gradinite.

Federatiile sindicale reprezentative din invatamant – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater – ameninta cu declansarea actiunilor de protest incepand cu 5 mai, intrucat revendicarile privind negocierea contractului colectiv de munca nu au fost acceptate de reprezentantii ministerului de resort in comisia de negociere.