Universităţile de stat din cel mai mare centru universitar din Transilvania şi al doilea din ţară, Cluj-Napoca, dau startul cazărilor în cămine. Miile de locuri de cazare, unele în imobile moderne, vor fi oferite studenţilor la preţuri accesibile. Numărul tinerilor înscrişi la cursurile celor şase universităţi de stat din oraş depăşeşte cu mult capacitatea de cazare a instituţiilor de învăţământ superior, astfel că mulţi vor fi nevoiţi să îşi găsească o cameră sau un apartament în oraş, acesta fiind unul dintre motivele pentru care preţul chiriilor ajunge la un nivel similar şi uneori chiar mai ridicat decât în Capitală.

Universitatea Babeş-Bolyai, care este, cu cei peste 35.000 de studenţi ai săi şi cu cele 21 de facultăţi, cea mai mare din România, oferă cele mai multe locuri de cazare, respectiv 5.204. Cu toate acestea, numărul cererilor este dublu – în fiecare an aproape 9.000 de studenţi încearcă să se cazeze în căminele UBB.

Camerele sunt dotate cu internet prin cablu sau wifi şi au un preţ care variază între 100 şi 170 de lei pe lună pentru o persoană. Pe hol sunt amenajate băi, bucătării şi săli de lectură şi, în unele cămine, spaţii dotate cu maşini de spălat. Potrivit reprezentanţilor UBB, unele cămine au chiar şi o sală în care au fost montate mese de ping-pong, de biliard sau aparate de fitness, în care studenţii pot face sport sau în care se pot aduna să socializeze. Universitatea mai are şi camere de tip garsonieră, pentru două persoane, care au băi şi bucătării proprii. În timpul vacanţei de vară, căminele au fost igienizate şi au fost făcute diverse reparaţii, atât în camere, cât şi la clădiri în ansamblu sau la spaţiile din jurul lor, cum ar fi asfaltarea sau amenajarea trotuarelor. Pentru aceste lucrări, UBB a cheltuit 1,4 milioane de lei.
O altă universitate mare din oraş este Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), care dispune de un număr total de 4.930 de locuri de cazare. La fel, numărul cererilor pentru un loc în cămin este mai mult decât dublu – 10.000 de cereri au fost înregistrate. Dotările ating şi aici un standard destul de înalt – camerele au două până la patru locuri, au internet, baie inclusă şi bucătării şi săli de lectură pe hol. De asemenea, căminele au spălătorii. Taxele de cazare sunt cuprinse între 100 şi 220 lei pentru o persoană, în funcţie de gradul de confort.

Alte universităţi din Cluj, deşi mai mici ca număr de studenţi, se confruntă cu aceeaşi problemă a locurilor de cazare. Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ are 2.100 de locuri, iar numărul cererilor este mai mare cu 200. UMF este însă în curs de finalizare a unui nou cămin, care are o capacitate de 500 de locuri şi care va fi gata la finalul anului. Taxele variază între 140 şi 280 de lei pentru o persoană.

O altă universitate este cea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), care dispune de 1.196 de locuri de cazare, iar cazarea va costa, cel mai probabil, şi anul acesta la fel ca anul trecut, respectiv între 110 şi 225 de lei.
Universitatea de Artă şi Design (UAD), cea mai mică din punct de vedere al numărului de studenţi, oferă 128 de locuri, la un preţ de 120 – 370 de lei pe lună.

Acestor universităţi de stat, li se adaugă Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, precum şi câteva instituţii de învăţământ superior private, cu propriile lor spaţii de cazare.

Tinerii care nu îşi găsesc un loc în cămin pot alege să locuiască în chirie. Preţul pentru o garsonieră sau apartament cu mai multe camere este cuprins între 150 şi 250 de euro, în funcţie de zonă şi de confort, dar există şi studenţi care pun „mână de la mână” şi închiriază vile, la preţuri situate în jurul a 500 de euro. AGERPRES