studenti1.jpgMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Asociaţia Europeană a Universităţilor au lansat, vineri, în dezbatere publică, metodologia de clasificare a universităţilor. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, clasificarea universităţilor se va face de către Guvernul României împreună cu o autoritate de învăţământ străină.

„Am discutat cu majoritatea rectorilor şi într-un timp foarte scurt vom definitiva metodologia de clasificare a universităţilor şi o vom pune în aplicare”, a spus ministrul MECTS, Daniel Funeriu, cu prilejul lansării. În opinia sa, universităţile mici au un rol important pe plan local, iar MECTS trebuie să recunoască acest rol, „să-l întărească”.

Daniel Funeriu a mai afirmat că universităţile mai noi, cel mai probabil, vor îndeplini standarde preponderent axate pe educaţie. „Nu ne putem plasa într-o logică în care toate universităţile din România fac concurenţă cu o universitate Oxford sau Cambridge. Fiecare universitate trebuie încurajată pe palierul ei de competenţă. Toate universităţile din România sunt importante, ele pot să creeze resurse”, a spus reprezentantul MECTS.


El a arătat că cele mai performante universităţi vor beneficia de o resursă financiară mai bună. În opinia sa, toate clasificările de tip „Top 500” sunt discutabile. „Chiar UE şi Asociaţia Europeană a Universităţilor vor realiza un document care va arăta cât de relevante sunt aceste topuri”, a afirmat ministrul. Referindu-se la comasarea universităţilor, acesta a precizat că va fi „voluntară”. AGERPRES