Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat pe internet, la adresa www.subiecte2008.edu.ro, modele de subiecte si instructiunile de realizare a biletelor pentru probele orale ale examenului de Bacalaureat 2008.
Potrivit MECT, au fost elaborate intre 50 si 100 de modele (itemi) pentru fiecare proba in
parte: limba si literatura romana, limba si literatura materna (croata, germana, maghiara, sarba, slovaca, turca si ucraineana) si limbi moderne (engleza, franceza, germana, greaca, italiana, rusa si spaniola), in conformitate cu programele de examen.

„Pe langa modelele de subiecte, au fost publicate si precizari metodologice cu privire la modul de abordare a textului, bareme de evaluare a raspunsului oral, cerinte generale, precum si itemi pentru evaluarea la proba orala. Textele la prima vedere, care vin in completarea modelelor publicate pentru biletele de examen, vor fi transmise centrelor de examen cu maximum 48 de ore inainte de proba”, precizeaza MECT.

Numarul elevilor inscrisi in clasa a XII-a in invatamantul preuniversitar de stat este de 239.727. In functie de situatia scolara, acestia vor participa la cele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat din 2008 (iunie-iulie si august-septembrie). La aceasta cifra se vor adauga candidati proveniti din invatamantul particular, precum si cei din seriile anterioare, care doresc sa promoveze examenul de bacalaureat.

Pentru sesiunea iunie-iulie 2008, numarul estimat al centrelor de examen va fi de aproximativ 900, iar al centrelor de evaluare, de 240. Prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2008 este programata intre 23 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 18 august si 1 septembrie. Probele orale se vor desfasura intre 23 si 26 iunie astfel: 23 si 24 iunie – limba si literatura romana; 24 si 25 iunie – limba si literatura materna; 25 si 26 iunie – limba si literatura moderna.

Potrivit metodologiei in vigoare, examinarea se va realizeaza in prezenta a cel putin trei candidati, de cei doi profesori examinatori din comisie. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile. Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la unu la 10, in functie de punctajul orientativ de evaluare.

„Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg (in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului)”, precizeaza MECT.

Un candidat se considera promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci) la respectiva proba. In caz contrar, candidatul este declarat „respins” la proba orala respectiva. Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat „respins”, respectiv „neprezentat” la examenul de bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare.