fedorca_stelian1.jpgCalendarul privind evaluarea naţională va fi respectat, iar rezultatele vor fi afişate vineri după cum era prevăzut, a declarat într-o conferinţă de presă secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca. El a precizat că renotarea lucrărilor la limba română a început joi dimineaţă şi că în mare parte din judeţe aceasta a fost finalizată.

Secretarul de stat a ţinut să precizeze că Academia Română a răspuns solicitării MECTS de clarificare a situaţiei privind tipul de propoziţie (subiectivă sau predicativă). Astfel, Academia Română a precizat că propoziţia discutată poate fi luată în considerare şi notată cu maximum de punctaj (0,60 de puncte) şi pentru cei care au scris că este subiectivă şi pentru cei care au scris că este predicativă.

Întrebat dacă varianta de propoziţie atributivă poate fi luată în considerare la notare, Fedorca a spus că răspunsul corect rămâne cel al Academiei (atât subiectivă, cât şi predicativă).

La rândul său, directorul pentru învăţământ preuniversitar din MECTS, Liliana Preoteasa, a afirmat că reacţia reprezentanţilor Comisiei Naţionale a fost aceea de a se gândi la elevi. Întrebată de ce ministerul nu anulează subiectul în cauză, Preoteasa a spus că o parte dintre elevi nu au răspuns deloc la acest subiect ori au răspuns greşit faţă de cei care au răspuns că propoziţia este subiectivă sau predicativă. AGERPRES