alege-ti_drumul.jpgProgramul ”Alege-ţi drumul!”, care va fi lansat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului începând cu anul şcolar 2012/2013, înseamnă relansarea învăţământului profesional şi este gândit pentru a oferi tinerilor şansa de a primi o pregătire profesională, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PDL Marius Gondor.

El a precizat că programul se adresează tinerilor care doresc să devină buni meseriaşi, care caută integrarea într-o companie de succes şi care vor să devină independenţi din punct de vedere financiar.

”Programul intitulat ‘Alege-ţi drumul!’, înseamnă relansarea învăţământului profesional şi este gândit pentru a oferi tinerilor şansa de a primi o pregătire profesională, pe durata a doi ani, în vederea dobândirii unei calificări. În această perioadă există posibilitatea de a parcurge disciplinele pentru învăţământul obligatoriu, dar şi modulele de pregătire de specialitate pentru calificarea profesională.

În acest program se vor putea înscrie elevii înscrişi deja în clasa a IX-a a liceului, cei care au finalizat clasa a IX-a sau cei care au absolvit deja Şcoala de arte şi meserii”, a declarat Marius Gondor. Potrivit acestuia, beneficiile oferite celor care vor trebui din toamnă să îşi aleagă drumul sunt apreciabile.

”Finalizarea programului va conduce la dobândirea unui certificat de calificare profesională valabil atât în România, cât şi în întreaga Uniune Europeană. Alături de acesta, se va obţine şi certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, în baza căruia absolventul se va putea înscrie ulterior la cursurile învăţământului liceal. O altă veste bună este faptul că MECTS a accesat fonduri europene prin care va putea asigura o bursă lunară în cuantum de 200 lei pentru un număr de aproximativ 8.000 de elevi”, a precizat Marius Gondor. El a adăugat că odată cu demararea programului ‘Alege-ţi drumul!” va începe şi soluţionarea unei grave probleme a învăţământului românesc – lipsa orelor de practică.

”Pregătirea în învăţământul profesional se va desfăşura atât în şcoală, cât şi la angajator, astfel că în primul an, 60% din timp va fi dedicat orelor de practică efectuate la angajator, pentru ca în ultimul an, procentul acestora să crească la 75%. Mai mult, angajatorii îşi vor putea selecţiona din timp viitorii angajaţi, care vor veni în fabrici sau ateliere, gata adaptaţi la atmosfera de fabrică şi vor putea atinge în foarte scurt timp performanţe optime la locurile lor de muncă”, a mai adăugat deputatul democrat-liberal. AGERPRES