funeriudaniel.jpgMinisterul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va recomanda inspectoratelor şcolare să prelungească, până la sfârşitul anului şcolar, mandatul actual pentru aproximativ 3.200 de directori de unităţi şcolare, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu.

„Odată terminat anul şcolar, noii directori ar putea fi numiţi în funcţie de noua lege a educaţiei, dacă aceasta va intra în vigoare. În caz contrar, vor fi făcute concursuri”, a spus ministrul. Referindu-se la restrângerea de activitate din domeniu, Daniel Funeriu a precizat că au fost soluţionate 3.300 de cazuri, 600 au fost soluţionate definitiv, iar 600 de cazuri de profesori titulari au fost rezolvate prin detaşare.

„Cadrele didactice nu vor avea de suferit în urma aplicării finanţării per elev”, a susţinut ministrul Funeriu.


În altă ordine de idei, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului are în vedere un set de măsuri pentru ca examenul de bacalaureat să nu fie afectat de protestele sindicaliştilor iar sfârşitul de an şcolar să se desfăşoare normal, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Daniel Funeriu. El a spus că în cel mai scurt timp va dispune de toate datele din sistem, astfel încât bacalaureatul să nu fie afectat.


„Bacalaureatul e o zi specială, cred că e cinic să-i iei ostatici pe tinerii României”, a afirmat ministrul. Funeriu i-a invitat pe profesori să fie alături de cei care caută soluţii şi să nu perturbe sfârşitul de an şcolar şi bacalaureatul. De asemenea, el a precizat că la începutul săptămânii viitoare va purta negocieri cu liderii sindicali din învăţământ.


„Îi întreb pe dascăli cine îi reprezintă: elevii, viitorul elevilor sau liderii sindicali, care sper că de data aceasta să fie alături de noi pentru a rezolva această problemă. Cred că elevii pot miza pe devotamentul dascălilor şi capacitatea MECTS de a termina cu bine acest an. Va rezolva neîncheierea acestui an (şcolar – n.red.) problemele României?”, a spus demnitarul. Referindu-se la posibilitatea scăderii salariilor cadrelor didactice, ministrul Educaţiei a susţinut că mai întâi va trebui aşteptat pachetul de măsuri luate de Guvern şi abia după ce documentele vor fi finalizate se va şti cu cât vor scădea veniturile dascălilor. AGERPRES