Ministerul Educaţiei Naţionale spune că „este limpede” că profesorul de la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” din Copşa Mică, care a fost filmat în timpul unei ore de curs, a avut un comportament indecent.

„Indiferent de rezultatul anchetei Poliţiei, care este în curs, este limpede că profesorul în cauză a avut un comportament indecent (oricare ar fi circumstanţele – inclusiv posibile boli – care l-au produs). Ora de curs nu se desfăşura în condiţii normale, demisia profesorului reprezentând doar o primă acţiune firească în contextul dat”, se arată într-un comunicat al Ministrului Educaţiei.

Potrivit sursei citate, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a discutat vineri cu echipa de conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi cu cea a Liceului din Copşa Mică, în cadrul întâlnirii fiind analizate documentele referitoare la acest caz.

„După o analiză atentă, este limpede că şi elevele care au filmat şi ulterior au difuzat imaginile indecente au ales o soluţie incorectă, cu atât mai mult cu cât cunoşteau şi chiar semnaseră Regulamentul liceului. Trauma episodului indecent poate să existe la aceste eleve, însă aceasta nu explică faptul că ele au filmat şi apoi au şi făcut publice imaginile filmate”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, elevele ar fi putut să discute cu diriginta, cu echipa de conducere a liceului, cu reprezentantul elevilor sau cu alte autorităţi. „Atât reprezentantul elevilor în Consiliul Clasei, cât şi reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie au propus sancţionarea elevelor”, arată sursa citată.

În ceea ce priveşte faptul că diriginta clasei nu a fost sancţionată, aceasta fiind suspectată de încercarea de a muşamaliza cazul, Ministerul Educaţiei precizează că „s-a constatat că ea a aflat despre incident în acelaşi timp cu conducerea liceului şi nu există declaraţii sau fapte care să o acuze”.

„Până în această etapă, ministrul Educaţiei ţine să precizeze că structurile de conducere din liceu au respectat procedura, sancţionarea elevelor fiind votată succesiv de către Consiliul Clasei, Consiliul Profesoral şi apoi de Consiliul de Administraţie al liceului”, informează comunicatul, precizându-se totodată că se aşteaptă şi finalizarea anchetei Poliţiei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei spune că se poate redeschide subiectul introducerii camerelor de supraveghere în clase, în contextul unui astfel de caz şi având în vedere că reprezentanţii Liceului din Copşa Mică şi-au manifestat dorinţa în acest sens.

„Ministrul Valentin Popa consideră însă că, asupra acestui subiect, nu trebuie luată o decizie de la ‘centru’. Aşadar, toate cadrele didactice, împreună cu părinţii şi elevii, sunt invitate să analizeze dacă este oportună introducerea camerelor de supraveghere şi în sălile de curs (pe lângă cele deja prezente pe holuri şi în curţile interioare)”, se subliniază în comunicat.

Totodată, Ministerul Educaţiei susţine că o astfel de măsură poate să conducă la o mai bună disciplină în orele de curs şi la o mai mare siguranţă în şcoli.

Un preot profesor de religie la o şcoală din Copşa Mică ar fi fost filmat, în ianuarie, în timpul unei ore de curs, fiind acuzat de eleva care a şi postat imaginile pe Youtube că s-ar fi masturbat. Poliţia şi Parchetul au declanşat cercetări privind acuzele aduse profesorului preot după ce mama uneia dintre eleve a depus plângere. AGERPRES