Ministerul Educatiei finalizeaza ancheta privind diplomele false

diploma.jpgMinisterul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va face publice, cel tarziu saptamana viitoare, rezultatele unei anchete in cazul diplomelor de bacalaureat false, a declarat pe 22 aprilie ministrul Ecaterina Andronescu, dupa ce a participat la sedinta Comisiei de Invatamant din Senat.

Ea a precizat ca asteapta ca justitia sa solutioneze din punct de vedere penal cazul diplomelor de licenta eliberate in baza diplomelor de bacalaureat false.

“Ne apropiem de finalizare. Daca nu la sfarsitul acestei saptamani, saptamana viitoare vom prezenta, intr-o conferinta de presa, rezultatele pe care le obtinem, cu propuneri catre institutiile abilitate. Pentru ca noi putem sa ne incadram cu masurile pe care le luam in atributiile pe care le avem, referitor la mediul academic, dar aici cred ca este vorba de interventia procuraturii, a justitiei, care trebuie sa dea pedepsele maxime, pentru ca este un fapt ce nu trebuie sa se repete. (…) Faptul ca ministerul dispune de abilitatile tehnice pentru a pune in evidenta aceste fapte credem ca este de folos institutiilor care trebuie sa dea verdictul juridic ulterior”, a spus ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Andronescu a explicat ca ancheta ministerului se desfasoara la 37 de foste universitati particulare care au fost desfiintate in anii 2001 si 2002, prin hotarari de Guvern, dar care au inscris si ulterior studenti la cursurile proprii, pe care i-au transferat apoi la universitati acreditate, pentru a sustine examenele de licenta. “Am constatat ca vorbim despre falsuri ordinare, falsificarea diplomelor de bacalaureat. Justitia si institutiile abilitate trebuie sa-si faca datoria. Noi, din punctul de vedere al Ministerului Educatiei, verificam toate acele structuri care au fost desfiintate, prin hotarari de Guvern, in anii 2001 si 2002. Sunt 37 de foste universitati care ar fi trebuit sa fie lichidate in 2005 si 2006, dar, din pacate, ele au continuat sa produca falsuri academice. As vrea sa facem distinctia clara intre universitatile care isi vad de calitatea invatamantului si carora trebuie sa le acordam tot respectul si asa-zise structuri de invatamant superior care isi bat joc de scoala”, a mai afirmat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a mentionat ca a stabilit impreuna cu senatele universitatilor acreditate care au eliberat diplome de licenta in baza actelor false sa anuleze respectivele diplome. “Noi propunem universitatilor care au eliberat diplomele de licenta sa le anuleze, pentru ca au la baza diplome de bacalaureat false”, a precizat Andronescu. De asemenea, la discutiile de la Comisie, ministrul a precizat ca, in urma cu doua saptamani, Ministerul Educatiei a solicitat Ministerului Administratiei si Internelor sa informeze asupra situatiei universitatilor neacreditate care functioneaza in diferite localitati.

“Trebuie sa marturisesc ca, in urma cu doua saptamani, ca urmare a solicitarii ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a calitatii in Invatamantul Superior – n.r.), am trimis si noi Ministerului Administratiei si Internelor o solicitare prin care ii rugam sa ne sprijine si sa ne spuna in ce localitati functioneaza institutii care nu au niciun fel de aprobare legala, astfel incat sa ne asociem parghiile de actiune si sa gasim solutii in alte legi decat cele ale invatamantului, in codurile care dau pedepse”, a spus Ecaterina Andronescu.