Ca urmare a unor observatii primite din partea celor interesati – elevi, profesori, parinti – la adresa de e-mail bacalaureat@cnceip.ro, cu privire la gradul de dificultate al unora dintre subiectele pentru examenul de bacalaureat – 2008, Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in invatamantul Preuniversitar (CNCEIP) face o serie de precizari.
“Actuala generatie de elevi care sustine examenul de Bacalaureat 2008, exceptand elevii claselor a XIII-a seral si ruta progresiva, studiaza dupa programe scolare modificate, incepand cu anul scolar 2004-2005. Ca atare, comparatia cu subiectele din anul precedent este irelevanta, intrucat pentru sesiunile Bacalaureatului 2007 au fost in vigoare alte programe scolare, bazate pe competente si pe continuturi asociate, diferite fata de programele scolare in vigoare pentru examenul din acest an.

Intelegem dorinta unora dintre elevii care vor sustine proba de matematica din cadrul examenului de Bacalaureat 2008 de a fi redus gradul de dificultate al unora dintre itemii din subiectele postate pe site. In acest sens, se vor opera modificari, in cel mai scurt timp, in baza observatiilor punctuale primite, respectandu-se cadrul legal de proiectare a subiectelor, conform programelor scolare in vigoare si Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2008.

De altfel, CNCEIP va analiza atent si in mod profesionist doar acele semnale care se refera la programele de examen in vigoare, la concordanta variantelor de subiecte cu aceste programe si la eventualele erori din formularea unor itemi din cuprinsul subiectelor supuse dezbaterii publice. Forma finala a grupurilor de itemi va fi publicata in data de 12 aprilie”, se mentioneaza in comunicatul CNCEIP.