anton_haiduc.jpgMinistrul Educatiei, Anton Anton si presedintele Academiei Romane, Ion Haiduc, au semnat, pe 16 octombrie, un proiect de act normativ care prevede infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Roman de Studii Avansate (IRSA).

Conform documentului, IRSA va functiona ca institutie publica, avand personalitate juridica, sub egida Academiei Romane si in coordonarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Misiunea institutului va fi aceea de a desfasura, promova si incuraja cercetarea stiintifica avansata. IRSA va desfasura activitati de cercetare in stransa colaborare cu reprezentantii din domeniu ai diasporei romanesti. Totodata, atributiile IRSA au in vedere promovarea cooperarii interdisciplinare in cadru national si international, posibilitatea acordarii burselor de studiu pentru ariile tematice definite de consiliul director al institutiei, stimularea dezbaterilor publice asupra unor probleme contemporane.

Pentru desfasurarea activitatii institutului, Academia Romana va da in administrarea IRSA un spatiu de 1.000 mp in imobilul Casa Academiei. Sumele aferente amenajarii si a cheltuielilor de intretinere vor fi asigurate de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Fondurile se vor asigura din participarea la proiecte si programe de educatie, cercetare si inovare cu finantare nationala si internationala, donatii de la persoane fizice si juridice din Romania si strainatate.

De asemenea, Guvernul Romaniei si Academia Romana vor contribui cu alocatii financiare. „Aceasta este initiativa cercetatorilor romani din diaspora si tara. Vrem sa stimulam cercetarea de excelenta si interdisciplinara cu antrenarea diasporei. Sunt multi cercetatori din strainatate care vor sa colaboreze cu cei de aici”, a spus presedintele Academiei Romane, cu prilejul semnarii proiectului. Potrivit acestuia, ideea realizarii Institutului Roman de Studii Avansate este aceea de a aduce cercetatorii romani performanti care conduca unele programe de cercetare.

„Institutele de cercetare ale Academiei au colaboratori internationali, dar acesta care se va infiinta va fi mai puternic”, a explicat Haiduc. Presedintele Academiei a subliniat ca institutul nu va avea foarte multi salariati permanenti, ci va lucra mai mult cu invitati. „Initiativa e a diasporei. Cerinta este ca institutia sa aiba flexibilitate. Cei din diaspora doresc sa atraga si fonduri. Am incercat sa elaborez un document care sa fie flexibil, sa poata primi fonduri din strainatate, dar sa fie si legal”, a afirmat ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Anton Anton. Potrivit acestuia, prin realizarea proiectului se doreste sa se arate ca Academia Romana si Ministerul Educatiei sunt niste institutii care „lucreaza impreuna si serios si nu sunt antagoniste”.

„Acesta va fi un institut flexibil, niciuna din institutiile de cercetare din prezent din tara nu este flexibila si nu are doi patroni”, a adaugat Anton. Totodata, dupa cum sustine ministrul Educatiei, prin acest proiect se doreste „scurt-circuitarea” birocratiei pentru cercetatorii din afara tarii care urmau sa vina in Romania sa predea sau sa participe la proiecte.