costoiu_mihnea.jpgMinistrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu, şi reprezentantul Agenţiei Universitare a Francofoniei, Bernard Cerquiglini, au semnat joi la Palatul Parlamentului un memorandum privind derularea unui program de finanţare pentru proiecte internaţionale de cercetare şi pentru mobilităţi universitare.

„Aniversăm 20 de ani de prezenţă a Agenţiei Universitare a Francofoniei în România, o agenţie care cuprinde peste 800 de universităţi din toată lumea. Cu această ocazie, Guvernul României a decis să continue colaborarea începută în 1994 cu AUF. Vorbim despre proiecte comune pentru spaţiul francofon, vorbim de proiecte de cercetare în care vor fi incluşi atât cercetători români cât şi cercetători din universităţile din spaţiul francofon, care au aderat la AUF. De asemenea, vorbim despre proiecte de burse pentru studenţii români, dar şi pentru cercetătorii şi profesorii români. Vorbim şi de schimburile comune de informaţii din zona cercetării universitare, astfel încât să punem cercetarea românească mai aproape de cercetarea din spaţiul francofon”, a declarat Mihnea Costoiu.

El a afirmat că memorandumul consfinţeşte încă o dată, după 20 de ani, că biroul va rămâne la Bucureşti pentru următorii 20 de ani. „Memorandumul pune în faţa cercetătorilor români şi deopotrivă a celor din zona franceză noi proiecte în domenii pe care le-am convenit împreună cu rectorul şi reprezentanţii AUF, proiecte noi, proiecte de burse, schimburi de studenţi, de cadre didactice, proiecte de cercetare comune între universităţile româneşti şi cele din zona francofonă”, a spus ministrul.
Ministrul a afirmat că bugetele alocate atât din partea română, cât şi din partea celorlalte state membre vor fi mai mari în perioada următoare. „România a fost şi va continua să fie un actor important în zona francofoniei în special vorbim acum despre francofonia universitară, iar bugetele alocate atât din partea română cât şi din partea statelor membre vor fi mai mari în perioada următoare, evident toate acestea gestionându-se de aici de la Bucureşti. Vorbim în următoarea perioadă de mii de tineri care vor putea beneficia de burse şi vor putea să continue să beneficieze de burse. De asemenea, sunt mii de profesori care vor putea să beneficieze de cursuri de limbă franceză în mod gratuit prin programul pe care îl derulăm în România în diferite universităţi prin programele AUF şi de asemenea vom putea finanţa proiecte de cercetare. (…) Este vorba în perioada următoare de câteva milioane de euro în total”, a mai spus Costoiu.

Referindu-se la bursele „Eugene Ionesco”, Costoiu a explicat că acestea sunt acordate de statul român prin MEN şi MAE ca parte a înţelegerii cu AUF şi a menţionat că procedeul de selecţie este în acest moment în derulare. „Este vorba de burse oferite de statul român pentru cetăţeni din afara României din spaţiul francofon. Este vorba de a întări colaborarea pe care universităţile româneşti o au cu cele din Nordul Africii, precum şi din Orientul Apropiat. Un număr din ce în ce mai mare de studenţi vin în România din Nordul Africii, iar aceste burse sunt unul din mecanismele prin care consolidăm această relaţie”, a arătat demnitarul. AGERPRES