Ministerul Educatiei a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, licitatia pentru cumpararea a 445.499 de calculatoare de tip desktop, care vor fi date pentru utilizare, la domiciliu, elevilor din clasele a IX-a si a X-a in anul scolar urmator.
Potrivit anuntului de licitatie, valoarea estimata a achizitiei este de 541 de milioane de lei, fara TVA. Calculatoarele trebuie sa aiba instalat software de baza si educational. Totodata, vor fi oferite serviciile aferente. De asemenea, furnizorul va pune la dispozitia elevilor care beneficiaza de program, precum si cadrelor didactice si parintilor acestora, un mediu educational colaborativ online, prin intermediul unui portal. Configuratia minima a calculatoarelor va include un procesor x86 Dual Core, o memorie RAM de 1 GB, un hard-disk de 160 GB, un DVD-ROM, boxe si un monitor LCD de 17 inci. Ofertantul va asigura o perioada de garantie de minimum trei ani si suport tehnic cel putin patru ani pentru toate calculatoarele livrate.

Portalul va permite crearea de pagini personale unde fiecare utilizator sa aiba posibilitatea sa isi creeze propriul profil online si unde sa poata fi partajate informatii, albume foto, liste muzicale si jurnale online (blog-uri). In plus, portalul trebuie sa ofere scolilor posibilitatea de a-si construi propriile site-uri web si sa permita realizarea de sondaje de opinie si chestionare. Portalul va oferi posibilitatea participarii la comunitati educationale locale, formate din beneficiarii acestui proiect la nivelul unei clase, respectiv unei unitati de invatamant, plus cadrele didactice si parintii acestora, si la una nationala, din care vor face parte toti cei inclusi in program.

Primele 245.449 de calculatoare vor trebui sa fie livrate in 45 de zile de la intrarea in vigoare a contractului, iar celelalte 200.000, in urmatoarele 30 de zile. Programul a fost aprobat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta la sfarsitul lunii iunie si prevede dotarea, incepand cu anul de scolar 2008-2009, a tuturor unitatilor de invatamant liceal si profesional de stat cu calculatoare de tip desktop, care ulterior vor fi date spre utilizare, la domiciliu, pe baza unui proces-verbal, fiecarui elev din clasele a IX-a si a X-a. Pentru anul scolar 2008-2009, achizitionarea calculatoarelor va fi facuta de catre minister, in functie de numarul elevilor din clasa a IX-a si a X-a.

Din anul 2009, achizitionarea calculatoarelor va fi realizata anual, in functie de numarul elevilor din clasa a IX-a. La sfarsitul ciclului liceal, respectiv la finalizarea scolii de arte si meserii ori a anului de completare, in situatia in care elevul nu continua studiile in aceeasi unitate de invatamant, calculatoarele sunt restituite unitatii de invatamant, pe baza de proces-verbal. Configuratia minima a calculatorului se stabileste anual de Ministerului Educatiei. Suma alocata pentru achizitionarea unui calculator, inclusiv sistemul de operare si software-ul educational, este de cel mult 400 de euro.