elev olimpic.jpgReprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) vor premia luni 120 de olimpici medaliaţi la olimpiadele şi concursurile internaţionale în anul 2009-2010, informează un comunicat de presă remis duminică.

Cei 120 de elevi au câştigat 140 de distincţii (31 de medalii de aur sau premii I, 51 de medalii de argint sau premii II, 55 de medalii de bronz sau premii III şi 3 menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) de matematică, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizică, informatică, limbă, comunicare şi literatură română, limbă latină, astronomie şi astrofizică.

De asemenea, vor fi premiaţi cei 154 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 62 de şcoli din care provin laureaţii. Potrivit MECTS, fondul total de premiere alocat de minister este de 1.823.725 lei. Potrivit reglementărilor în vigoare, şi în acest an, prin ordin al ministrului Educaţiei, cuantumurile premiilor acordate medaliaţilor la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline au fost indexate.

Astfel, noile cuantumuri pentru premianţii la olimpiade internaţionale sunt: 11.300 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 8.750 lei – premiul I/medalie de aur, 7.500 lei – premiul II/medalie de argint, 5.350 lei – premiul III /medalie de bronz şi 3.650 lei – menţiune (sau diplome echivalente). Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Yakuţia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie ‘D. I. Mendeleev”) sunt: 4.000 lei – premiul I/medalie de aur, 3.400 lei – premiul II/medalie de argint, 2.650 lei – premiul III /medalie de bronz/medalie de bronz şi 2.300 lei – menţiune (sau diplome echivalente).


„Pentru profesorul/ profesorii care a/au pregătit elevul/ elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ”, precizează MECTS. Premierea olimpicilor va avea loc la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti. AGERPRES