nica_dan.jpgMinistrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, le-a propus participanţilor la Consiliul Naţional al Elevilor din România, desfăşurat, vineri, la Galaţi, un proiect prin care elevii şi studenţii români ar putea primi, gratuit, mini-computere, cu ajutorul cărora pot realiza proiecte IT.

Potrivit ministrului Dan Nica, este vorba despre nişte mini-computere – cunoscute sub denumirea de Rasberry Pi – în valoare de câte 35 de dolari, inventate de un grup de profesori din Cambridge. Anul trecut, Google a distribuit gratuit elevilor din Anglia 15.000 de astfel de computere.

Nica a spus că în măsura în care şi elevii şi studenţii din România vor fi interesaţi de o astfel de ofertă, mini-computerele ar putea fi distribuite gratuit, tinerilor fără mari posibilităţi materiale, prin intermediul unei platforme de înscriere on-line.

Potrivit acestuia, fondurile necesare achiziţiei de computere ar putea fi găsite prin accesarea de proiecte europene, dar şi din partea societăţilor care ar putea beneficia, pe viitor, de invenţiile tinerilor realizate cu ajutorul acestor computere.

„Este un calculator special conceput de către o fundaţie non-profit pentru a da acces celor care nu au resursele necesare şi să le stârnească curiozitatea pentru a deveni utilizatori de calculator. Acesta chiar este un calculator care permite şi interfaţă grafică şi dezvoltarea de programe de jocuri şi conectarea pe televizor în format HD. Pentru că nu trebuie să plăteşti taxe de licenţă, el permite să dezvolţi programe pe care poţi chiar să le şi vinzi. Sunt mulţi copii care folosind astfel de dispozitive au obţinut bani frumoşi. Ei s-au adresat în special segmentului jocurilor pe telefonul mobil, pe alte dispozitive, şi au fost foarte bine primite. Anul trecut, Google a dat 15.000 astfel de mini-calculatoare gratis copiilor din Anglia. Am vorbit şi eu cu mai multe fundaţii pentru a face acest experiment. În Galaţi, cu certitudine vom avea un astfel de experiment pentru a vedea care este gradul de interes al elevilor. Le-am cerut şi celor care fac parte din Consiliul Naţional al Elevilor să facă demersurile necesare pentru a vedea care este gradul de interes şi a vedea dacă este nevoie să intervenim şi la nivelul Guvernului cu un asemenea proiect, care poate fi finanţat şi prin fonduri europene. Costă 35 de dolari şi zeci de mii ar putea fi distribuite în România. Costurile ar putea fi suportate ori de cei care doresc să promoveze utilizarea unor asemenea dispozitive…. Dacă există un interes, eu cred că se califică pentru finanţarea prin fonduri europene pentru creşterea gradului de acces al elevilor la utilizarea tehnologie informaţiilor”, a declarat, Dan Nica. AGERPRES